kitették a megtelt táblát

2017.11.05. 14:15

Rengeteg látogatót vonzott a Gardafesztivál

Nem csak egy hagyományőrző rendezvényről beszélünk, hanem a Balaton egyik legismertebb gasztronómiai eseménye is a tihanyi Gardafesztivál, amellyel próbáljuk a szezont meghosszabbítani – mondta Tósoki Imre.

Molnár Sándor

A hétvégén immár 16. alkalommal rendezték meg a népszerű programsorozatot, amelynek köszönhetően szombaton kora délután kitehették volna a községre a megtelt táblát.

– A Gardafesztivál a település legtradicionálisabb hagyományőrző rendezvénye. 16 évvel ezelőtt azzal a szándékkal indult, hogy emléket állítsunk azoknak az ősi mesterségeknek, amelyek Tihanyra jellemzőek voltak. A halászat és a szőlőtermelés is 1055 óta, amikor I. András király megalapította az apátságot, jelen vannak a Tihanyi-félszigeten. Onnantól kezdve, évszázadokon keresztül, ezek voltak a legfontosabb megélhetési lehetőségek. Idővel a fesztivál kinőtte magát. Nemcsak egy hagyományőrző rendezvényről beszélünk, hanem a Balaton egyik legismertebb gasztronómiai eseménye is a Gardafesztivál, amellyel próbáljuk a szezont meghosszabbítani. Arra törekszünk, hogy egész évessé tegyük a Balatont itt, ebben a régióban – fogalmazott Tósoki Imre polgármester.

A rendezvényen változatlanul nagy hangsúlyt kaptak a hagyományőrző programok, mint a látvány halászat és a látványsütés. Szombaton délelőtt két hajóval indult a vendégsereg, hogy megnézze a garda vermelőhelyét a Tihanyi Kútnál. Az egyik hajón az önkormányzat protokoll vendégei, a másikon a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagjai, 44 borlovagrend képviselői utaztak. A sétahajózást követően ünnepélyes körülmények között fogadták a friss fogást jelképező kosárnyi halat, amely nagy érdeklődést keltett a vendégek körében. A Bencés Apátságban megáldották a halat és az újbort, a Visszhang-dombon pedig bemutatták, hogyan sütötték régen a gardát, úgy hogy 72-szer beirdalták, orgonavesszőre húzták és szőlővenyigén pirították.

A kirakodó vásár is érdekes színfoltja volt a rendezvénynek. A forró levendulás rozétól, a balatoni halakon át, a kávé és sütemény különlegességekig, számos ínyencséget kínált a több mint 40 árus. A vasárnapi halászlé és halétel-főző versenyre közel negyven nevezés érkezett. Jöttek a határon túlról és több csapat érkezett Bajáról is. A fesztivál díszvendége Szerencs városa volt. Újdonság az idei programok között, hogy egy egész napot a gyerekeknek szántak. Vasárnap a Mádl Ferenc téren, a Gyerkőc(fél)szigeten számos érdekesség, mint például az aranymosás, vagy az óriás twister várta a kicsiket.

Punk Ferenc a Garda Fesztivál kitalálója elmondta, hogy nagyon boldog amiatt, hogy novemberben ennyi embert ide lehet vonzani erre a csodálatos helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában