Főszerepben az alkotóház

2018.01.22. 11:30

Gyertyás és mézeskalácsos műhelyt alakítanak ki a Reguly múzeumban

Tavaly nyert a bakonyi város összetett turisztikai fejlesztésre 418 millió forintot, ennek az összegnek közel a felét a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház fejlesztésére fordítják.

Mátételki András

Ruttkay-Miklián Eszter arról is beszélt, hogy idén 15 millió forintból felújítják az épület hátsó, ma még romos szárnyát, ahol majd a gyertyás és mézeskalácsos műhely lesz Fotó: Mátételki András

Az intézmény dolgozói a múlt évben saját határaikat feszegették sokrétű munkájukkal. A múzeum igazgatójától, Ruttkay-Miklián Esztertől megtudtuk, tevékenységük három fő pilléren nyugszik: a Reguly Antal munkásságához köthető nyelvtörténeti, finnugrisztikai, a finnugor népek életét érintő tematikán, városi fenntartású intézményként a helytörténeti és néprajzi kutatásokon, valamint alkotóházként a kézműves-tevékenységeken. Zirc történetéhez kapcsolódóan további két gyűjteményt gondoznak: a Bér Júlia nevével fémjelzett nemzetközi grafikai gyűjteményt és a múzeumalapító-igazgató, Illés Ferenc várostörténeti fotótárát. Mindhárom irányvonalat igyekeznek egyformán erősen képviselni, ebből adódik, hogy egymástól néha meglehetősen távol álló témák kerülnek egymás mellé. Ugyancsak összetett a látogatói körük is, ugyanis önkormányzati intézményként a helyi igényeknek éppúgy szeretnének megfelelni, mint a turistáknak színvonalas kulturális programokat nyújtani.

Ruttkay-Miklián Eszter arról is beszélt, hogy idén 15 millió forintból felújítják az épület hátsó, ma még romos szárnyát, ahol majd a gyertyás és mézeskalácsos műhely lesz Fotó: Mátételki András

– Épületegyüttesünk 1766-ra készült el, bár kutatásaink szerint jóval korábban. Mú-zeumunk az úgynevezett Dubniczay-házból, valamint a hozzá kapcsolódó egykori kiszolgálóépületekből áll, amihez nagy udvar is tartozik – mondja az igazgató. – Hat évvel ezelőtt megújult az épület külseje, tetőhéjazata, kicserélték a nyílászárókat, így kívülről valóban megszépült az utcai rész. Azonban az udvari szárny a mai napig nem készült el teljesen, bár apró lépésekben szépen haladunk vele. Megépültek 2014-ben az új vizesblokkok és egy műhely, ekkortól központi fűtés is van az épület egyes részeiben. Az udvari szárny teljesen új tetőterében három évvel ezelőtt nyitottuk meg a látogatók előtt a raktárunkat. Az alatta lévő műhelysor szakaszos felújítása során pedig helyreállítottuk már a fazekas-, a szövő-, a kovács- és a faműves műhelyünket. Ezekben a helyiségekben megkezdődtek a hosszú távra tervezett munkák: megtekinthető állandó kiállítás a mesterségekről, valamint várjuk az érdeklődődőket működő műhelyeinkbe. Az utolsó helyiségekre, a gyertyás és a mézeskalácsos műhely felújítására nyertünk 15 millió forintot, amelynek a munkálatait reményeink szerint idén elvégezzük. A belülről még felújítatlan utcai szárnyban kisebb festés után jelenleg is használjuk az időszakos kiállítótermet és irodákat, viszont a teljes átalakítás a jelenlegi nagy TOP-pályázat keretében valósulhat meg. A kétszintes főépület belső felújítása is pályázati pénzből készül majd el, amibe beletartoznak a megújuló kiállítások is. A földszintre múzeumi boltot, turisztikai információs pontot és kávézót tervezünk, ez utóbbi kerthelyiséggel bővül.

Az idén kezdődő s 2020-ban záruló felújítási munkák olyan mértékben érintik az épületet, hogy egyes részeket bizonyos időre be kell majd zárni, de mindig lesznek üzemelő részlegek: a jövőben a főszerepet az alkotóház veszi át. A megújult Reguly-kiállítás megnyitását jövőre tervezik, hiszen akkor ünnepelik majd a kutató születésének 200. évfordulóját. Ennél méltóbb emléket nem állíthatnak a magyarországi finnugrisztika kiemelkedő alakjának, aki másfél éven át járta a világot, hogy kutassa a finnugor népekkel való nyelvrokonságunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában