Balatonakarattya – Balatonkenese

2018.01.18. 15:00

Matolcsy Gyöngyi nem elégedett a szétválással

Az önállóságot, a Balatonkenesétől való különválást nevezte a legfőbb változásnak Matolcsy Gyöngyi Balatonakarattya polgármestere, értékelőjében.

Kovács Erika

 Matolcsy Gyöngyi polgármester: költségvetésünk három éve átmeneti hitelfelvétel nélkül működik, ami egy nulláról induló önkormányzat esetében nagy szó Fotó: Önkormányzat

A szétválással viszont egyáltalán nem elégedett, azt mondta, még a törzsvagyont sem kapták meg a szomszédos településtől. Arról örömmel beszélt, hogy sok fejlesztést sikerült megvalósítani.

Polgármester-jelöltségekor legfontosabbnak nevezte, hogy megőrizzék eddigi értékeiket, a nyugalmat, csendet, a békés polgári életet az állandó lakók és nyaralók számára egyaránt. Sikerült?

Igen, de komoly fejlesztéseket is ígértünk, és meg kell találni az állandóság és a fejlődés kényes egyensúlyát.

Arról is beszélt, hogy olyan önkormányzatot szeretne létrehozni, amely átlátható módon működik, és az itt élők többségének érdekeit képviseli. A legsürgetőbb feladatnak a település önálló működésének, üzemeltetésének elindítását tartotta. Megvalósultak elképzelései?

Igen, az átláthatóság törvényi kötelezettségünk is. Sikerült kiépítenünk egy ügyfélbarát önkormányzati kirendeltséget, ami rövid időn belül tökéletesen működött. Költségvetésünk három éve átmeneti hitelfelvétel nélkül működik, ami egy nulláról induló önkormányzat esetében nagy szó, semmit nem kaptunk a vagyonunkból Kenesétől, egy fűnyírógépet sem.

Matolcsy Gyöngyi polgármester: költségvetésünk három éve átmeneti hitelfelvétel nélkül működik, ami egy nulláról induló önkormányzat esetében nagy szó Fotó: Önkormányzat

Mit tart legfőbb eredményének, mire a legbüszkébb?

Csak a múlt évben a legnagyobb beruházásunk az intelligens közvilágítás volt. Nagyon jó hír hogy kerékpárút pályázatunk sikeres elbírálásban részesült, így 302 millió forintból, mintegy négy kilométer kerékpárút épülhet meg az elkövetkezendő időszakban településünkön. A projekt 100 százalékos finanszírozás mellett valósul meg, így önkormányzatunknak nem kell önerőt biztosítania a fejlesztéshez.

A Magyar Turisztikai Ügynökség strand pályázatán nyertünk 70 millió forintot, amelyet a Bercsényi és Lidó strand fejlesztésére fordítunk. Elektromos kisbuszt béreltünk és később  a nagy sikerre való tekintettel vásároltunk is a strandjárat üzemeltetésére. Bővült az eszközparkunk egy nagy teljesítményű fűnyíró traktorral. Útfelújítás történt a Csitényhegyi úton, és a Kárpátalja utcában. Sikeres sport rendezvényeket szerveztünk, futóversenyt, valamint úszóversenyt. Népszerűek a főzőversenyeink, rendezvényeink. Konténer-kávézó színesíti a Kisfaludy sétányt. Óvodánk jól működik, amit a létszám növekedése is jól érzékeltet. Aktívak a civil szervezeteink, népszerű a filmklub, a sokféle rendezvény. Kárpátaljai gyerekeket üdültetünk immár harmadik éve.

Miben változott leginkább Balatonakarattya, mióta ön a polgármestere?

Az önállóság a legjelentősebb változás, a balatonakarattyai normatíva és az önkormányzat adó bevételei a településre fordítódnak. Nagyon sok pályázaton elindultunk.

A szétválás Balatonkenesével a tervei szerint alakult?

Nem, szinte semmiben sem tudtunk megállapodni. Az alapfeladat ellátáshoz szükséges törzsvagyunkat sem adta át Kenese, ilyenek például az utak, közművek, parkok, épületek. Így nincs könnyű dolgunk. Egy gyors bírósági ítéletre számíthatunk csak.

Tervezi a folytatást?

Jelenleg a mai feladatokra koncentrálok. Az önkormányzati választások előtt egy évvel, a képviselőkkel közösen hozzuk meg a végleges döntést, hogyan tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában