pápa

2018.02.10. 19:11

Elaludt az Úrban – Csekőné Ruff Ilonától búcsúztak

Lelkét visszaadva Teremtőjének, a hívő közösség által megbecsült Csekőné Ruff Ilona aranyozó restaurátor számtalan ránk hagyott templombeli munkája után talán a Mennybolt alját is bearanyozza majd időnként.

Laskovics Márió

Csekőné Ruff Ilona aranyozó restaurátortól a Kálvária temetőben vett végső búcsút a gyászoló család, a barátok, az ismerősök. Balra a szertartást vezető Salgó Ferenc kanonok, plébános, mellette balról Schrei Balázs kántor, jobbról vitéz Ajtós József László prépost, plébános

Csekőné Ruff Ilona aranyozó restaurátor 86 éves korában elhunyt. Hamvait pénteken a Szent Anna-templomban tartott gyászmisét követően a pápai Kálvária temetőben helyezték örök nyugalomra. Lelke üdvéért több helyütt szentmisét ajánlottak fel.

Csekőné Ruff Ilona aranyozó restaurátortól a Kálvária temetőben vett végső búcsút a gyászoló család, a barátok, az ismerősök. Balra a szertartást vezető Salgó Ferenc kanonok, plébános, mellette balról Schrei Balázs kántor, jobbról vitéz Ajtós József László prépost, plébános

– Szép, értékes földi életet élt. A Jóisten művészi képességgel, szívjósággal, lelkesedéssel, hivatástudattal áldotta meg, melyekkel Isten dicsőségét, embertestvéreink javát szolgálta. Sok hívő örömére újított meg templomokat, templomi ékességeket, szobrokat, képeket. 2014-ben nagy lelkesedéssel, örömmel látott neki a pápai Szent Anna-templom két mellékoltárának felújításához, hiszen édesapja keze munkáját újíthatta meg, akárcsak a Ferences templom esetén. Korát meghazudtoló fürgeséggel, készségesen ment fel az állványokra, és nagy gonddal készítette el az oltárok restaurálását, aranyozását. A szentek – kiknek tiszteletét szép munkáival erősítette – földi élete végéről úgy emlékeznek meg: elaludt az Úrban. Bár sok nehézséggel, betegséggel is küszködött, de Isten Loncinak is megadta ezt, szép csendesen hívta magához – mondta a temetési szertartáson, a gyászoló családtagok, barátok, ismerősök körében tartott búcsúbeszédében Salgó Ferenc kanonok, plébános. Majd szólt az idős korában is aktív restaurátor mester érdemeiről.

Csekőné Ruff Ilona hamvait családi sírba, anyósa és férje mellé helyezték örök nyugalomra

Csekőné Ruff Ilona 1963-ban kezdett aranyozóként dolgozni, édesapjától sajátítva el a gyakorlati tudnivalókat. Művészettörténeti ismereteket szerzett, megtanulta a márványozást, a festményrestaurálás, -tisztítás alapjaival pedig Závory Zoltán festőművész ismertette meg. Több mint száz munkája dicséri tehetségét és tudását, restaurált több Balaton-felvidéki településen, így Paloznakon, Felsőörsön, Szentkirályszabadján, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, de az ország más részein is, például Bátaszéken, Nagyatádon, Várpalotán, Szombathelyen és környékén.

A sírkövön látható fotón Csekőné Ruff Ilona és férje, Csekő Endre

Kiváló munkásságát többféle módon elismerték: 1996-ban ezüst-, 2011-ban aranykoszorús mesteri kitüntetést kapott. Több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért 2015-ben elismerő oklevelet, 2016-ban az Ipartestületek Országos Szövetsége díját vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában