folyamatosan frissítve

2018.02.27. 13:56

Feltámadt a tél: havazás, hóátfúvás és forgalomkorlátozás Veszprém megyében

A hóátfúvások miatt korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát a 82-es főút 0 és 43-as kilométerszelvénye között.

Borsos Renáta, Kovács Erika, Marton Attila, Polgár Tibor, Szauer Annamária, Tóth B. Zsuzsa, veol.hu

A vmeteo előrejelzése szerint kedden borongós időre számíthatunk, többszöri havazással, nagyobb mennyiségű csapadék a nap első felében hullik. Estig 3-5 cm friss hóréteg alakulhat ki. Általában mérsékelt marad az északkeleti szél. A hőmérséklet reggel -9°C, délután -6°C közelében lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás veszélye miatt elsőfokú, a hófúvás veszélye miatt pedig másodfokú, narancssárga riasztást adott ki keddre Veszprém megyére.

Az Útinform tájékoztatása szerint a hóátfúvások miatt korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát a 82-es főút 0 és 43-as kilométerszelvénye, Veszprém és Bakonyszentkirály között.

Fotó: rendőrség

Aradi Virág a megyei rendőrség képviseletében arra kéri a közlekedőket, hogy ügyeljenek a téli időjárási körülményekre, így csökkentsék a sebességet, tartsanak nagyobb követési távolságot. A havat és a jeget takarítsák le a gépkocsiról, mert balesetveszélyes lehet a nem megfelelő kilátás a járműből. Aki hosszabb útra indul, vigyen magával ételt, meleg teát, takarót, hólapátot, javasolta a rendőrségi sajtós.

Hóhelyzet a megyeszékhelyen (élőkép a húszemeletes tetejéről – klikk a fotóra):

Jelenleg Vas megyében 3, Győr-Moson-Sopron megyében szintén 3, míg Zalában 1 szakaszon van érvényben teljes útzár hófúvás miatt, de hogy elkerüljék a további jelentős korlátozásokat és azt, hogy elzárt települések alakuljanak ki, a Magyar Közút Zrt. arra kéri a teherautóval, nehézgépjárművel közlekedőket, hogy a balesetek, elakadások elkerülése érdekében Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, valamint Veszprém megyében a Bakonyban és déli területeken a mai napon lehetőség szerint csak a főúthálózatot használják, ha mindenképpen el kell indulniuk.

A közút több helyen (például Veszprémben, Sümegen, Farkasgyepűnél) is működtet webkamerát a megyében, aki az aktuális útviszonyokra kíváncsi, ITT utánanézhet.

08.10: Olvasóink információi szerint Veszprémben a vonatok 10-15 percet késnek.

Hóhelyzet Tapolcán Fotó: Tóth B. Zsuzsa

9.15: Tapolcán és környékén egész éjjel esett a hó és fújt a szél, kisebb hótorlaszok is kialakultak. Az utak havasak, jegesek, de járhatóak mindenhol.

10.30: Az „Avar Ajka” Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. közterület-fenntartási üzemvezetője, Vági Károly kérésünkre tájékoztatást adott az ajkai hóhelyzettel kapcsolatban. Elmondta, hogy tegnap este óta havazik a városban. A szükséges munkálatokat folyamatosan végzik.

Hóhelyzet Ajkán

Jelenleg mínusz 11 Celsius-fokot mutatnak a városban a hőmérők, így jelentős eredményt csak a hó tolásával tudnak elérni. Mindezen időjárási körülmények ellenére jelenleg kilenc géppel, úgynevezett toló-szóró járművekkel látják el az utak hómentesítését, tisztítását. Ezen felül kézi erővel is tisztítják a gyalogátkelőket, a járdákat, lépcsőket, minden olyan területet, ami a kft. gondozási területébe tartozik. A parkolóhelyeket homlokrakodógépekkel tisztítják.

Fotó: Györkös József

A városban már vannak olyan területek, amelyeket már teljesen megtisztítottak, de többségében, hasonlóképpen, mint az állami közutak, még havasak, de az útviszonyoknak megfelelően haladva jól járhatók. Az előrejelzések szerint az intenzív havazás délutánig várható Ajka területén. Fennakadásról nincs tudomásuk, tudtuk meg Vági Károlytól az aktuális, hóhelyzettel kapcsolatos információkat.

10.50: A megyeszékhelyen reggelre több centiméter friss hó hullott, nyolc óra után azonban a havazás elállt. A fő közlekedési útvonalakat megtisztították a hótól, csak vizesek, jól járhatók, a mellékutcák havasak.

A Cholnoky utca vizes, jól járható

A VKSZ Zrt. munkatársai az útfelületeket városszerte tolólapozással, oldott sóval, a meredek mellékutakat és a járdákat pedig bazaltzúzalék kiszórásával teszik járhatóvá, közölte kérdésünkre Köller Tamás, a VKSZ Zrt. titkárságvezetője. Hozzátette, a munkát ütemezetten, a teljes eszközpark készültségbe helyezésével – öt tolólappal és szóróadapterrel felszerelt gépjárművel, hét tolólappal és szóradapterrel felszerelt járdatakarító kis traktorral –, valamint megerősített irányító személyzettel végzik.

A Csillag utca Cholnoky és Lóczy utcák közötti szakasza havas Fotó: Marton Attila

A szolgáltató szakemberei a nap során a város minden, balesetmentes közlekedése szempontjából fontos területére eljutnak.

A Devecseri Városüzemeltetési Nonprofit Kft. társügyvezetője, Molnár András Kadocsa telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy az éjszaka folyamán végig havazott.

A hólepte belváros Devecserben Fotó: Kovács Zsolt

A Városüzemeltetési Kft. munkatársai jelenleg is végzik az utak hó mentesítését és tisztítását. A szél helyenként hordja a havat. A közlekedésben nincs fennakadás, az utak még többségében havasak, de az útviszonyoknak megfelelően haladva jól járhatók. Fennakadásról nincs tudomásuk.

A reggeli havazás miatt Pápán az utak havasak, hókásásak, latyakosak, nedvesek, de járhatóak. A városgondnokság munkatársai folyamatosan dolgoznak a hó eltakarításán. A város környékén ugyancsak járható minden út, azonban télies útviszonyokra kell számítani.

12.50: Az Útinform friss tájékoztatása szerint Veszprém megyében a 82-es főúton megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozása.

14:24: A 8-as főút tiszta, a kisebb településeken még havasak lehetnek az utak

Fotó: Szauer Annamária
Fotó: Szauer Annamária

Olvasónk Bándról küldött fotóin: néhol 15 centiméteres hó is lehet.

Fotó: Olvasó
Bándot is betakarta a hólepel Fotó: Olvasó

14:43: Tovább növekszik a balatoni jég a partok közelében, egyre beljebb nyúlik a tó közepe felé- írja az idokep.hu. A hirtelen fagy a Balaton északi partját festői tájjá varázsolta, erről itt írtunk bővebben.

Fotó: Varga Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában