saját súlyukkal dolgoznak

2018.02.05. 13:17

Kicsik és nagyok lógtak a szeren – kismama is szerepelt a légtornász-bemutatón

A légtorna olyan mozgásforma, amely erő- és akrobatikai elemeket ötvöz táncos mozdulatokkal, illetve szépen kitartott pózokkal. A gyakorlatok a mennyezethez erősített eszközökön történnek.

Molnár Sándor

Közel egy órában 11 gyermek és négy felnőtt mutatta meg légtorna tudását február harmadikán a herendi művelődési házban.

Elsőként Szöllősi Adrien és Holczmann Róbert lépett színpadra, akik a légtornász csapat oktatói is egyben.

– Egy éve kezdtük el a légtorna edzéseket Szentgálon és ennek apropójából vagyunk most itt, hogy megmutassuk mit tanultunk –  mondta el Szöllősi Adrien, aki párjával Róberttel három éve kezdte el űzni ezt a különleges sportot Veszprémben. Fejlődésük érdekében két-három hetente magánórákra járnak Budapestre, ahol attól a Fehér Andreától és Fehér Dávidtól tanulnak, akik második helyezést értek el a januári angliai világversenyen.

– Egy évvel ezelőtt a barátnőm, Tamásné Garai Eszter keresett meg minket, hogy a Szentgáli Technikai Terem és Tömegsport keretein belül lenne-e kedvünk légtorna edzéseket tartani. A község önkormányzata biztosít termet nekünk, ahol heti kétszer-kétórában tartunk gyermek és felnőtt edzéseket. Jelenlegi állandó létszámunk 14 gyermek és öt felnőtt – sorolja a tudnivalókat Adrien.

Elmeséli azt is, hogy a légtornához speciális eszközöket használnak, amelyek nagyobb súlyt is elbírnak, mert előfordul, hogy ketten is tartózkodnak egy eszközön. A hammock, a karika és a tissue, az a három dolog, amelyeken gyakorlatokat mutatnak be a levegőben. Az edzőpáros mind a három légtornaszert kipróbálta már. Róbert kedvence a karika lett, Adri pedig a Tissue-t kedveli leginkább.

A hammock egy hevederrel felfüggesztetett, függőágy szerű yoga eszköz, amely nagy teherbírású, ám rugalmas selyem vagy műszálas anyagból készül. A tissue-nek nevezett légtornászfüggöny nem más, mint a plafonról lelógó két, speciális anyagú textília.

Kiderült az is, hogy a légtorna nehézsége és egyben szépsége is, hogy saját súlyukkal dolgoznak a sportolók, ezért erő és hajlékonyság kell hozzá. Talán pont emiatt, a gyerekek között vannak tornászok is. Adrien és Péter Szentgálon négy-öt méter magasban gyakorol, Pesten viszont nyolc-tíz méter magasságban tornásznak. A veszélyessége miatt szivacsot raknak a szerek alá és a fellépések előtt statikus ellenőrzi a gerendákat, amelyekhez hozzárögzítik az eszközeiket.

A pár nagyon sokat gyakorolja együtt a páros elemeket is minden eszközön és az sem áll tőlük távol, hogy más csapattársuk is kipróbálhassa a közösen tanult formációkat.  Herendi előadásuk a teljességről szólt, és hogy együtt minden lehetséges, mert így lesz kerek számukra a világ. A bemutató különlegessége az volt, hogy Adrien jelenleg terhességének 9. hónapjában jár és így is vállalta a fellépést. Robi mindenben támogatja őt és különös figyelmet szentelt a gyakorlatok biztonságos megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában