„Az hal meg igazán, amit elfelejtünk”

2018.06.04. 15:03

A Nemzeti Összetartozás napjára emlékeztek a Táncsics iskolások

A Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a Nemzeti Összetartozás iskolai emléknapját – immár hagyományosan - témanap keretében szervezték meg az intézményben.

Juhász-Léhi István

Gottleib Alexandra tanuló és Eveli Péter igazgató a trianoni békediktátum miatt létrejött magyarországi helyzetet mutatják Fotó: Juhász-Léhi István

-Az hal meg igazán, amit elfelejtünk! – ezzel kezdte Eveli Péter igazgató, aki kijelentette: a magyar történelemnek volt olyan korszaka, ahol igyekeztek el- és agyonhallhatni Trianont. – Örvendetes viszont, hogy 2010 óta létezik az az oktatási törvény, mely szerint a nemzeti összetartozás iskola emléknapját meg kell szerveznünk.

Az intézményvezető szerint június 4.-nek igyekeztek éveken át megadni a úgymond a módját a Táncsicsban, ám nem találtak például filmeket, azonban készítettek összeállításokat, előadásokat, de kevésnek ítélték meg.

-Úgy véltük, interaktívabbá kell tenni a diákság számára, és velük együtt gondolkodva jutottunk oda néhány esztendeje, hogy csináljunk egy témanapot az emléknapból. Kiválóan sikerültek az eddigiek! – mondta Eveli Péter, aki elmesélte, hogy 2016-ban az intézményben bizony lúdbőrözött a háta, amikor az akkori témanap utolsó állomásán a diákok előadták az Ismerős Arcok zenekar, Nélküled című szerzeményét. Még az iskola környéki házakból is előjöttek az emberek csodálkozva, örülve…

Gottleib Alexandra tanuló és Eveli Péter igazgató a trianoni békediktátum miatt létrejött magyarországi helyzetet mutatják Fotó: Juhász-Léhi István

-Megkönnyeztük… – árulta el Eveli Péter. Szerinte az egész egy közösségi élmény, amely természetesen az idei június 4-én is megrendezésre került: az 1. órában a Csonka vágányon című filmet nézett meg a diákság, majd az osztályok külön beosztás szerint állomásokat jártak végig és többek között táncházban és totóban is bizonyíthatták rátermettségüket.

Gottleib Alexandra, az iskola 11 R osztályos tanulója kérdésünkre elmondta, hogy járt elcsatolt területeken.

-Erdély nagyon szép! Az emberek nagyon kedvesek, és a táj is csodás volt – derült ki. Szerinte azért jó egy-egy ilyen emléknap, mert összehozza az országot és tanulnak is belőle az emberek. – Hogy van-e tanulsága június negyedikének? Az, hogy nem kellene mások után menni, hanem a saját utunkat kellene járnunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában