kamarai segítséggel

2018.06.13. 07:00

Helyben tehettek mestervizsgát a tapolcai végzős tanulók

Első ízben rendeztek a város középiskolájában kihelyezett központifűtés- és gázszerelő-mestervizsgát a végzős tanulóknak.

Tóth B. Zsuzsa

Kamarai segítséggel helyben tehettek mestervizsgát a központifűtés- és gázszerelést tanulók Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A Széchenyi István Baptista Középiskola szakoktatója, Csizmadia László szerint a nyolcvanas évek közepe óta egészen biztosan nem volt ilyen lehetőség az intézményben.

Kamarai segítséggel helyben tehettek mestervizsgát a központifűtés- és gázszerelést tanulók Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

- A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósult meg a vizsga, 12 főnek nyújtva lehetőséget tanulmányai lezárásához. Azt megelőzően elméleti és gyakorlati képzést kaptak a 25 és 50 év közötti korú tanulók, akik közül időközben ketten morzsolódtak le. Azonban ez jó arány, hiszen ők mindannyian keményen készültek a vizsgára, miközben már felnőttek, családjuk, munkahelyük van. Munka mellett vettek részt az oktatáson hetente két hétköznapon és szombatonként, összesen 180 órán át. Ennek egy részében pedagógiai és vállalkozásjogi ismereteket is tanulnak, hiszen a sikeresen végzők jogosultak lesznek tanulók képzésére, és mesteri címet szintén kapnak – mondta a szakoktató.

A tapolcai iskola tanműhelyében helyi, sümegi, balatonedericsi, hegymagasi, ajkai, hárskúti, magyarpolányi diákok vizsgáztak, nagy részük korábban a tapolcai középiskolában végzett.

- Ebben a nehéz időszakban, amikor kevés a szakember, mégis vannak néhányan, akik a szabadidejükből áldoznak a felkészülésre. Nagy könnyebbség számukra, hogy a lakóhelyükhöz közel vizsgázhatnak. A kamarának köszönhetően kedvezményesen tehetik le a mestervizsgát, ami egy 450 perces gyakorlati és 150 perces összetett, bonyolult szakmai számításokat is tartalmazó elméleti vizsgát jelent. Azt követően egyórás szóbeli vizsgát tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában