Balatonalmádi

2018.06.20. 15:15

Széles programkínálat Vörösberényben – Új kulturális centrum jöhet létre

Koncertek, kabaréestek és színházi előadások mellett cigányzenés társasvacsorát és festőtáborokat is szerveznek a Vörösberény Programban június végétől szeptember közepéig az egykori jezsuita kolostorban és a Magtár épületében.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

Keszey János polgármester bejelentette, a kormánytól 500 millió forint támogatást kap a város a Vörösberény Program megvalósítására. Az összegből a kolostor felújítására fordítanak 300 millió forintot, és 200 millió forint áll rendelkezésre az idei és jövő évi kulturális programok megvalósítására. Hozzátette, a programsorozat minőségi változást hoz a város kulturális életében.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kerényi Imre rendező a programokról beszélt. A kínálatban a magasművészetet és a népszerű kultúrát is képviselő műfajok is szerepelnek. A programban egy hónapra kibérelnek egy Bogányi-zongorát, amelyen négy zongoraművész – Bogányi Gergely, Érdi Tamás, Szilasi Alex és Teleki Gergő – ad koncertet. A színházművészetet a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékai képviselik: a teátrum a Jövőre, veled, ugyanitt című előadás mellett Dankó-esttel és operettgálával készül. Augusztusban Bagi Iván és Nacsa Olivér, majd Fábry Sándor humoristák lépnek fel, mondta el Bati János főszervező. Emellett gyermekprogramokat, társastáncházat és cigányzenés vacsorákat is szerveznek, utóbbin műsort adnak a helyi kulturális csoportok is. Veszeli Lajos festőművész irányításával nyár elején diákoknak, augusztus végén felvételiző képzőművészeknek tartanak tábort. Az idei programsorozat szeptemberben a Dunántúli Képzőművészeti Szalon és Vásárral, valamint szüreti felvonulással zárul.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kerényi Imre részletesen beszélt a településrész történelmi-kulturális hagyományairól. Kifejtette, a térség közel negyven völgyéhez hasonlóan Vörösberény spirituális helyszín, amely a bronzkor óta lakott, római és Árpád-kori emlékekkel is büszkélkedhet. A rendező megjegyezte, ezt a hagyományt bemutatva jövőre szerveznék meg első alkalommal a keresztény szellemiségű Gizella tábort. Kovács Piroska projektmenedzser elmondta, a programsorozattal új kulturális centrum jöhet létre a Balatonnál, amely a város turizmusát is szolgálhatja.

A fejlesztés során létrejön a Hotel Kolostor, amely szállodaként, kávéházként és táborhelyként is funkcionál. A Magtár nagyterme színházi előadások, kiállítások, esküvők és bálok helyszíne lesz, a pincében színpadot szerelnek be, és táncmulatságoknak is otthont ad, míg a tetőtérben vendégszobák létesülnek.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egykori jezsuita kolostoregyüttest a város tavaly kapta meg az államtól, míg a Magtár megvásárlására szintén 2017-ben kapott 120 millió forint támogatást a kormánytól az önkormányzat. Az összeg kilencven százalékát az épület megvásárlására, a fennmaradó részt állagmegóvásra fordították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában