a polgárőrök az új motornak örülnek

2018.06.10. 08:00

Táborokra készülnek a káptalanfai diákok

Számolják a tanévből hátralevő napokat a káptalanfai Pusztai Ferenc Általános Iskola diákjai, készülnek a táborokra. A településen működő polgárőr egyesület az új motornak örül, így a két járművel már külterületi járőrszolgálatot is el tudnak látni.

Tisler Anna

Garam Gergő most még tanul, de már készül a táborba

Az iskola mind a 120 diákjának biztosít nyári élményeket. A tanítás befejezése után és augusztusban is hirdetnek táborokat ingyenesen, így biztosítva, hogy minden gyereknek jól teljen a vakáció, azoknak is, akik családja nem engedheti meg az utazást.

Csordás Tünde Anna igazgató

Csordás Tünde Anna igazgatótól megtudtuk, egy nyertes EFOP-pályázat segítségével jelentős összeget fordíthatnak erre a célra. Júniusban, rögtön a tanév végén az iskolában sport, egészséges életmód, közlekedés témakörben napközis tábort tartanak, tízen magyar identitástudatot erősítő bentlakásos táborba utaznak Balatongyörökre, sümegi és csabrendeki iskolásokkal együtt. Augusztusban két hétig Erzsébet-táborban szerezhetnek új élményeket.

- A nyáron négy hét kivételével mindig lesz valami elfoglaltság az iskolában, a tanári kar minden tagja örömmel vállalta a táboroztatást, a tanulás nélkül, kötetlen formában együtt töltött napokon más oldalukról is megismerjük a gyerekeket – fogalmazta meg az igazgatónő. – A közösen szerzett élmények összekovácsolják a gyerekeket, így az iskolában is jobb lesz a hangulat. A nevelési programunkban a fogyatékkal élő, nehezen tanuló, sajátos nevelési igényű gyerekek befogadása és oktatása is szerepel. Tanulóink, ahogy a felnőttektől látják, segítik a valamely téren lemaradó társaikat. Nálunk nincs csúfolódás, csúnya beszéd, fegyelmezési probléma. Kerekesszékes kisdiákunk is van. Örömmel látjuk, hogy szünetben, ha az osztály megy ki az udvarra, valaki kérés nélkül odamegy és kitolja a mozgássérült osztálytársat. Biztosak vagyunk abban, hogy aki így nőtt fel, felnőttként is odafigyel a környezetére.

A tantervben kiemelten szerepel a környezetvédelem, az egészséges életmódra nevelés. Minden évben megrendezik a fenntarthatósági témahetet. Az idén a programot a Föld napjával kezdték, a nyolcadikosok öt helyszínen várták a diáktársaikat különféle feladatokkal. Kirándultak a közeli Sárosfőre, az út során 10 ezer lépést tettek meg. A diákönkormányzat által meghirdetett plakátverseny témája a környezetvédelem és a fenntarthatóság volt. Az egészségnapon a Máltai Szeretetszolgálat káptalanfai csoportja segítségével gyümölcssalátát, egészséges ételeket készítettek és kóstoltattak meg. A biztonságos közlekedést Molnár Zoltán rendőr főtörzsőrmester, iskolarendőr segítségével sajátítják el a diákok.

Garam Gergő most még tanul, de már készül a táborba

A Pusztai Ferenc iskola két dologban is különleges, konyhakertet művelnek, a terményből ősszel közösen készítenek salátát, valamint Egyed Ferencné tanárnő vezetésével működik a csipkekészítő szakkör, amelyen a szomszédos Nemeshany csipkés hagyományait sajátítják el. Délutáni foglalkozásként többféle szakkört és sportfoglalkozást választhatnak az érdeklődők. Igyekeznek az iskolai életet minél színesebbé tenni. A gyermeknapon volt mindenki kedvence, a csillámtetoválás, valamint ugrálóvár és sok játék. Kirándulni is mennek, több országjárást ingyenesen biztosítanak a diákoknak. Nemrég Budapestre utaztak vonattal, a fővárosban minden közlekedési eszközt kipróbáltak, jártak a Margitszigeten.

A tananyag mellett újabb ismeretek elsajátítására vállalkozó diákok regionális és országos versenyre is eljutnak. A hetedikes Garam Gergő is tagja volt annak a csapatnak, amely a Sümegen rendezett Kőkorszaki szakik versenyen második helyezést ért el. Gergőtől megtudtuk, hogy izgalmas kalandban volt részük. Mint mondta, jó az osztályközösség. Az igazgatónőtől megtudtuk, szeptembertől három művelődési intézménnyel konzorciumban újabb pályázaton vesznek részt, amelyben a tanulást segítő szabadidős eszközöket, társasjátékokat, sporteszközöket vásárolnak, majd jövő nyáron ismét tábort szerveznek.

A közbiztonság jó, a lakók biztonságérzetét növeli, hogy bármelyik napszakban feltűnhetnek a polgárőrség tagjai, akik tevékenységét két kismotor segíti. Bakos Tibor elnöktől megtudtuk, az egyesületnek gépjárműve nincs, így különösen jó szolgálatot tesznek a motorok. Az egyiket a lakosok és támogatók által felajánlott személyi jövedelem-adó egy százalékokból vásárolták. A szükséges összeget három évig gyűjtötték, majd beszerezték a jó műszaki állapotú járművet, a másikat pedig az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatán nyerték. A járőrszolgálatot párosával látják el, így mindkettőjüknek jut motor. A gyors helyváltoztatás a rendezvények biztosításánál is fontos. Nemrég egy temetésnél segítettek a vidékről érkezett több száz gyászolónak a parkolásban és a településen eligazodásban. A káptalanfai egyesület 2007-ben alakult, jelenleg 34 tagjuk van, mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoznak és férfiak. Szeretnék, hogy fiatalok és hölgyek is csatlakozzanak hozzájuk. Minden rendezvényen jelen vannak, ha kérdezik, szívesen beszélnek a tevékenységükről, mindenki tudja, hogy jó a csapat, így remélik, a fiataloknak is lesz kedvük, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Bakos Tibor, a polgárőrség elnöke a felmatricázott motorral Fotók: Tisler Anna

A járőrszolgálat ellátásán túl a karitatív munkába is bekapcsolódnak. Segítenek a máltai szeretetszolgálat helyi csoportjának a rászorulók felkutatásában, az adományok szállításában. A karácsony előtti jótékonysági vásáron is jelen vannak. Az egyesületet és a rendszeresen szolgálatot ellátó tagokat a helyi önkormányzat is támogatja. Aki évente legalább 40 óra szolgálatot teljesít, annak elengedik a kommunális adó 30 százalékát, ahol egy családban ketten is megfelelnek a feltételeknek, ott a 60 százalékát. Tavaly a tagok összesen 847 órát teljesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában