Eucharisztia tiszteletére

2018.06.03. 17:55

Üdvözlégy, Oltáriszentség! – Úrnapi körmenetek Pápán

A városban két úrnapi körmeneten, sok hívő részvételével mutatták fel Krisztust a világnak.

Laskovics Márió

Az úrnapja katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr szent testének és szent vérének ünnepe. Magyarországon pünkösdvasárnap után két héttel tartják, s jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. Idén Pápán a Szent Anna-plébánia és a Szent István-plébánia is rendezett úrnapi körmenetet vasárnap.

A Szent Anna-templom szentmiséje keretében átadták a Rácz Anna-díjat, amit ezúttal egy közösség, a plébánia rózsafüzér társulata érdemelt ki. Salgó Ferenc kanonok, plébános szentbeszédében Rácz Annát, s lelkiségét méltatta, aki 1942-ben házát, földjét és minden ingóságát a plébánia megalapítására hagyta.

A plébános a körmeneti szertartási rendhez igazodva az áldozás utáni könyörgés végeztével a szentségtartóba átlényegített ostyát helyezett, és térden állva háromszor megtömjénezte az Oltáriszentséget. Vélummal, azaz kehelyborító kendővel kézbe vette a szentségtartót, s a hívek szentségi énekbe kezdtek. Majd elindult a menet, melynek élén a keresztvivő és két gyertyás haladt, mögöttük a fehér ruhás ministránsok és a virágszirmot hintő gyerekek, zászlóvivők, a pap pedig baldachin alatt vitte az Oltáriszentséget. Rendőri kíséret mellett az Anna térről indulva a Zrínyi, a Damjanich, és a Batthyány utcákon, a Fapiac és Anna téren át érkeztek vissza a Szent Anna-templomba. Közben négy állomásnál megálltak, s a négy önként vállalkozott lakó portáján szépen kialakított oltárnál egy-egy evangéliumot olvasott fel az atya. A felemelő látvány nyújtott körmenetet több helyütt az ablakokba tett égő gyertyák, bámész tekintetek szegélyezték.

 

A Szent István-plébánia a Nagytemplomban tartott ünnepi szentmiséjét Mail József apát, plébános celebrálta többedmagával, majd a hívek hasonló liturgia szerint vettek részt a belvárosi, a Bencés és a Ferences templomot érintő körmeneten.

Mindkét úrnapi körmeneten magas volt a részvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában