Bajvívó magyarok csatái

2018.07.16. 07:00

Ismét életre kelt a történelem a pápai Hagyományok Hegyén

Ma Magyarországon a civil világ egyik legfontosabb komponense a hagyományőrzőké – jelentette ki A hegy napja elnevezésű történelmi rendezvény megnyitóján Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Polgár Tibor

Megidézték a Kárpát-medence hajdani népeinek tradícióit, fegyverzetét Fotó: Polgár Tibor

Középkori, bajvívó magyarok világa kelt életre

A Hagyományok Hegye nevet viselő öreghegyi szabadidőközpontban minden nyáron nagy sikerrel mutatják be pápai hagyományőrzők és meghívott vendégeik egy egész délutános program keretében, hogyan éltek egykoron őseink, miközben megidézik a Kárpát-medence hajdani népeinek tradícióit, fegyverzetét, harci technikáit. Ezúttal a középkori, bajvívó magyarok világa kelt életre a hegyen fegyvercsörgés, patadobogás, valamint korabeli zenék, ruhák, sátrak és harci eszközök kíséretében. Emellett a 11. alkalommal megtartott, sokféle látnivalót kínáló program hagyományainak megfelelően a lovaskultúrából és a pásztorok, betyárok mindennapjaiból ugyancsak ízelítőt kaptak a jelenlévők.

Megidézték a Kárpát-medence hajdani népeinek tradícióit, fegyverzetét Fotó: Polgár Tibor

Kovács Zoltán köszöntőjében kitért a hajdanán katonai lokátorállomásként működő, közel 8,5 hektáros területre, ami lelkes civilek önkéntes munkájával egy néprajzi, történelmi, természetismereti vonulattal egyaránt rendelkező szabadidőközponttá alakult, fejlődött. Mint mondta, tevékenységüknek köszönhetően a hagyományőrzők egyre szélesebb körben, egyre kiteljesedettebben szólnak a közönséghez, és a magával ragadó bemutatókon túl a gondolatiságról sem feledkeznek meg. – Látványos formában ismertetik népünk történelmét az avar kortól kezdődően a középkoron át egészen a huszárok vitézségét bizonyító csatákig. Hiszen ez mind mi vagyunk. Mi, magyarok, itt, a Kárpát-medencében. Köszönetet a hagyományőrzők áldozatos munkájáért! – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Változatos és színvonalas rendezvény

Tóth Tihamér, a szári Vértes Egyesület kapitánya a Hagyományok Hegyét egy különleges atmoszférájú, kivételes szellemiségű helynek nevezte, ahol mindig remekül érzik magukat. A változatos és színvonalas rendezvényen többek között lovasvetélkedőt, csatajeleneteket, török íjász- és hastáncbemutatót, jurtakiállítást is láthattak az érdeklődők, de volt például lovasíjászat, középkori fegyverek bemutatója, foglalkoztató játékok sora, népzene és néptánc. A hegy napját a Hagyományok Hegyes Egyesület és a Pápai Huszáregyesület szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a helyi önkormányzat támogatásával valósították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában