német nemzetiségi hétvége

2018.07.03. 07:00

Máig őrzik a sváb hagyományokat

Immáron 25. alkalommal tartották a hagyományos német nemzetiségi hétvégét az Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzat, az Ajkarendekért Egyesület, az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör, a Dália Nyugdíjas Klub és Pék Attila önkormányzati képviselő együttes szervezésében, melyre tartalmas és sokszínű programokkal vártak minden érdeklődőt.

Borsos Renáta

A német–magyar összetartozás jelképeként egy fiatal pár lakatot helyezett el Fotó: Györkös József

A nyitórendezvényen pénteken este Töltl Zoltán, Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket először német, aztán magyar nyelven. – Velünk, nekünk és általunk az ajkarendeki német nemzetiségi napok ezennel elkezdődnek. Szeretnénk megmutatni, amit őseinktől kaptunk és azt is, amit hozzátettünk itt, Európában a görög-római keresztény kultúrában, mely összeköt minket immár ezer éve. Kitölti mindennapjainkat, hogy boldog életet éljünk. Ez a kultúra a miénk, németeké, sváboké, magyaroké – osztotta meg ünnepi gondolatait Töltl Zoltán, és arra kérte hallgatóságát, tartsanak a szervezőkkel a hétvégi rendezvény gazdag programkínálatában.

A német–magyar összetartozás jelképeként egy fiatal pár lakatot helyezett el Fotó: Györkös József

Az esemény a tavalyi esztendő sikeres történelmi vonatkozású előadásának köszönhetően idén is Orosz László tudományos értekezésével folytatódott. A Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa ezúttal a történelmi Magyarország német lakosságának évszázadaiba engedett betekintést. A megnyitó napján a Dália Nyugdíjas Klub tagjai megsütötték a település legnagyobb rétesét a közösségi kemencében, hogy majd az előadás után jóízűen elfogyaszthassák együtt. A nap végén Töltl János a kultúrház vezetője egy együttes séta alkalmával különleges hídavatóra invitálta a jelenlévőket. A helyi nyugdíjas klub és az Ajkarendekért Egyesület közös munka árán felújította, megszépítette az Ajka felé vezető útnál álló hidat, mely funkcióját tekintve egyik oldalt köti össze a másikkal, ugyanakkor szimbolikusan a népek összetartozását is jelképezi. Az avatás részeként a megújult, valamint színesre festett átkelőn egy fiatal hölgy német nemzetiségi öltözékben elindult az út német oldaláról, míg egy fiatal férfi magyar viseletben, azonos időben elindult annak magyar oldaláról, hogy aztán a híd közepén találkozzanak. Az igazi német–magyar összetartozás szimbólumaként a fiatal pár egy lakatot helyezett el a hídkorláton.

Másnap az iskola udvarán pedig a sporté volt a főszerep. Reggel nyolc órától Erdősi Mihály Német Nemzetiségi Futballkupát tartottak. Mindemellett az Ajkarendekért Egyesület sokszínű családias délutáni programkavalkáddal kedveskedett. A korábbi évekhez hasonlóan a barátságfa árnyékában folytatódott a sálkötés, mellette a kézműveskedés, volt baba-mama kuckó és arcfestés, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kikapcsolódást. A Kabóca Bábszínház előadásában Kodzsugukila, a boszorkány című darabnak örvendeztek a gyermekek. A napot zenés utcabállal zárták, melyen a Johanns’ Kapelle szórakoztatta a közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában