Mongol vér, magyar szív

2018.07.04. 07:00

Röplabda, foci és modellkedés tölti ki a Dordzsceren testvérek napjait

Megnéznek minket az utcán, sokszor kérdezgetik, honnan jöttünk, néhányan azt gondolják, nem tudunk magyarul, de összességében, azt gondolom, előny, hogy félig mongolok vagyunk.

Horváth Gábor

A három testvér: a 26 éves Dádzsó, a 22 esztendős Csingisz, valamint a legfiatalabb, a még általános iskolás Baján Fotó: Penovác Károly/Napló

- Most három tatár figyel téged – mondta viccelődve Dordzsceren Csingisz, miközben fotós kollégám dolgozott a megfelelő képbeállításon, a három testvért pedig megkérte, nézzenek rám egyszerre. Erre ki is tört a nevetés Csingisz nővéréből, Dádzsóból, valamint öccsükből, a mindössze 11 éves Bajánból.

A fiatalok valóban egzotikusak, a mongol-magyar vonások vonzzák a tekinteteket az Óváros téren, de ezt már megszokták. Egy kisvárosban nevük és külsejük is különlegesnek hat, a vicces ugyanakkor az, hogy ők ízig-vérig veszprémiek. A bakonyi megyeszékhelyen születtek és éltek mindig.

A három testvér: a 26 éves Dádzsó, a 22 esztendős Csingisz, valamint a legfiatalabb, a még általános iskolás Baján Fotó: Penovác Károly/Napló

Az édesapjuk származik Mongóliából, ő hazánkban járt egyetemre, és itt esett szerelembe. A házasságnak három gyümölcse lett, s nem sokon múlt, hogy a pár Ázsiában alapítson családot. Éltek Mongóliában, ám végül visszaköltöztek Magyarországra, és Dádzsó, Csingisz, valamint Baján már itt látta meg a napvilágot.

- Megnéznek minket az utcán, sokszor kérdezgetik, honnan jöttünk, néhányan azt gondolják, nem tudunk magyarul, de összességében, azt gondolom, előny, hogy félig mongolok vagyunk – fogalmazott Csingisz. A 22 éves fiatalember jelenleg egy alapítványnál dolgozik, ahol honi és külföldi fiatalokat segít. Emellett ígéretesen induló modellkarrierjéről sem mondott le.

- Tizenkilenc esztendősen kezdtem modellkedni, és akadtak nagyon komoly ajánlataim, Tokióba és Milánóba is hívtak. Azonban akkoriban nagyon vékony voltam, így még nem álltam készen a nemzetközi pályafutásra.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Csingisz azóta jó pár kiló izmot felszedett magára, s a közeljövőben szeretné magát külföldön kipróbálni. Úgy gondolja, most már készen áll. Szívesen dolgozna itthon is, ám, mint mondja, tapasztalatai alapján a honi szakma egyelőre gyerekcipőben jár.

Érdekesség, és ezen ismét összenevetnek a testvérek, míg Csingiszt túl vékonynak találták az ügynökségek, addig a modellkedéssel szintén ismerkedő Dádzsónak azt mondták, fogynia kellene. Na, nem mintha a 26 éves hölgynek súlyproblémái lennének, ahogyan a képeken is látszik, az egzotikus szépségnek tökéletes az alakja, de a lányoknál a szakma extra vékonyságot ír elő. Ezt pedig már azért is nehéz lenne teljesíteni, mert Dádzsó egészen kicsi kora óta sportol. Asztalitenisszel kezdett, majd jött a röplabda, amelyet máig űz. Nem is akárhogyan, az előző idényben NB II-es bajnok lett a balatonfüredi Szent Benedek csapatával.

Csingisz is röplabdázott, 14 évesen meghívót kapott a serdülőválogatottba. Akkor úgy tűnt, még komolyabban foglalkozik majd a sporttal, Dunaújvárosba igazolt és költözött, ám nem érezte jól magát, így hamar visszatért. Pechjére akkor szűnt meg Veszprémben a férfiröplabda.

A 11 éves Baján szintén sportol, azonban ő nem testvérei nyomdokain halad, hanem futballozik, a Báthory iskola csapatában lövi a gólokat. Dádzsó és Csingisz is ebbe az intézménybe járt, majd előbbi a Vetésiben, utóbbi a Padányiban folytatta tanulmányait. Dádzsó a Pannon Egyetemen végzett műszaki me-nedzserként, és jelenleg az egyik veszprémi multinál dolgozik. A két idősebb testvérben közös, hogy remekül beszélnek angolul, és a jövőben szeretnének más nyelveket is elsajátítani.

A Dordzsceren vezetéknév természetesen minden hivatalos helyen feladja a leckét, lebetűzését szinte már automatikusan kezdik a fiatalok. Ami a keresztneveket illeti, a Dádzsónak tudomásuk szerint nincs igazán jelentése, a Baján viszont jólétet, gazdagságot jelent, míg a Csingisz tengert, óceánt, illetve azok gyermekét.

Bár még sosem jártak Mongóliában, apai származási helyük érdekli őket, szívesen ellátogatnának az ázsiai országba, ahol több rokonuk is lakik. Egyikükkel Dádzsó tartja is a kapcsolatot, angolul leveleznek egymással. Egyébként nem sokat tudnak Mongóliáról, szüleiktől annyit hallottak, hogy amikor vissza-tértek Magyarországra, nagy szegénység jellemezte az országot.

A család amúgy magyar hagyományok szerint él, ez alól egyetlen étel a kivétel. Szilveszterkor a bóc nevű csemegét fogyasztják, amely egy mongol húsos-tésztás különlegesség.

Dádzsótól megtudtuk, őt már nézték egyiptominak, kínainak, thainak és vietnaminak is. Csingisz ezzel kapcsolatban hozzátette, gyerekkorukban voltak negatív tapasztalataik, de megismételte, összességében pozitív a kép: származásukból több előny, mint hátrány származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában