1Úton Nemzetközi Zarándoknap

2018.08.26. 18:42

Lélekben újultak meg az apostolok lován – Az édesanyákért zarándokoltak

Megközelítőleg tízezer résztvevővel, több helyütt családbarát szakasszal, püspöki szentmisével rendezték meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot.

Laskovics Márió

Ötödik alkalommal szervezte meg a Mária Út Egyesület az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot szombaton a Mária Út teljes, az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezető 166 szakaszán, melyet idén az édesanyákért ajánlottak fel. A gyalogos szakaszok mellett több babakocsis, kerékpáros, evezős, lovas, és buszos zarándoklatra is várták a híveket, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Mint megtudtuk, Veszprém megyében mintegy 7-800, országosan megközelítőleg tízezer zarándok vett részt az idei rendezvényen. Megyénkben hét zarándoklat szerveződött.

A Mihályháza-Pápa szakasz zarándokcsoportja Borsosgyőr és Kéttornyúlak között félúton. Piros pólóban Kemény Éva szervező
Fotó: Laskovics Márió

A Veszprém-Zirc szakaszt vezetett Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület elnöke elsősorban a fiatalok jelenlétét emelte ki. Nyolcéves kisfiú, általános iskolás lányok, valamint egyetemisták is végigcsinálták a 30 kilométert. Zircen összeértünk a Bakonybélből indult és a helyi körút zarándoklat résztvevőivel, mintegy 150 fő. Az édesanyákért való célkitűzésünk láthatóan megragadta az embereket, a Zirci Ciszterci Apátsági templomban Várszegi Asztrik püspök meghatottan olvasta fel Székely János püspök ezen alkalomra írt imáját.

A zarándokcsoportot szép szóval, süteményekkel fogadták a kéttornyúlaki Szent Imre-kápolnában
Fotó: Laskovics Márió

Szabó Tamás megjegyezte, az idei zarándoknap öt országot érintett: Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Ausztria. Utóbbi háromban voltak immár helyi, nem magyar szervezésű szakaszok is. Már körvonalazódnak a következő évek témái: 2019-ben az édesapákért, 2020-ban az eucharisztikus világkongresszusért indul el az 1Úton.

„A zarándoklás viszont lelassít, másfajta nézőpontból látjuk a tájat, a zarándoktársakat, és feltöltődünk, lélekben megújulunk a gyaloglás során.”
Fotó: Laskovics Márió

Pápán Salgó Ferenc kanonok-plébános a Szent József-templomban köszöntötte a Mihályházáról és Nagytevelről érkezett mintegy 40 zarándokot, majd celebrált nekik és az érdeklődők híveknek szentmisét, egy baráti társaság üdítő zenei szolgálatával. Az önként vállalt nehézségek egy célért való felajánlása mellett a közösségi alkalmazkodás és a váratlan időjárási körülmények nevelő erejét, az imák, énekek által a befelé és Isten-kapcsolatunkra való odafigyelést hangsúlyozta. A zarándoklást az élet leképezésének tekinthetjük. Célja, és amire figyelmeztet, hogy értékesen járjuk átmeneti életünk útját.

A csoport megérkezik a Szent József-templomba, ahol Salgó Ferenc kanonok-plébános celebrált szentmisét. Piros pólóban Kemény Éva szervező
Fotó: Laskovics Márió

A Mihályháza-Pápa szakaszt negyedik éve vezető Kemény Éva szervező úgy véli, a mai világ egyik legnagyobb veszedelme a gyorsaság. Mindent gyorsan akarunk csinálni, nem érünk rá senkire, semmire. A zarándoklás viszont lelassít, másfajta nézőpontból látjuk a tájat, a zarándoktársakat, és feltöltődünk, lélekben megújulunk a gyaloglás során.

 

A szentmiséket követett szeretetvendégségeken a résztvevők megoszthatták a zarándoknap során szerzett élményeiket, kötetlenül beszélgethettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában