Közelebb a csillagokhoz

2018.08.01. 07:00

Megújult a Pannon Csillagda űrkutatási kiállítási anyaga

Ez már nem sci-fi – jelentette ki Sárneczky Krisztián csillagász a Mars-utazás lehetősége kapcsán kedden a Pannon Csillagda megújult kiállítási anyagának bemutatása során Bakonybélben.

Leitner Vera

Puskás Zoltán és Rácz András a megújult űrkutatási tárlaton

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Korszerű és rendkívül látványos backlight tablók mesélik el a holdutazás történetét, továbbá a Mars-utazás jövőbeli kihívásaival is szembesülhetnek a látogatók a Pannon Csillagdában, amelynek nemrég megújult kiállítási anyagát kedden egy sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Puskás Zoltán és Rácz András a megújult űrkutatási tárlaton Fotó: Balogh Ákos/Napló

A látogatók egy különleges mérleg segítségével megtudhatják, mennyi lenne a testsúlyuk a Holdon és a Marson, a Maxon Motor Hungary jóvoltából megcsodálhatnak egy, a Marsról származó kőzetmintát is, valamint megismerkedhetnek a Mars 2020 űrjáró roverjének újdonságaival is.

– 2012-ben, amikor a csillagdát átadták, nem volt hasonló Magyarországon, azóta több mint kétszázezren keresték fel – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért és környezet­ügyért felelős államtitkára. – Amikor a látogatóközpontok megépülnek, hirtelen megnő az érdeklődés, ám folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a látogatók vissza is térjenek. Ennek lehetünk tanúi itt a Pannon Csillagdában, ahol a planetárium filmjei, műsorai, kiállítása folyamatosan újult meg.

– A Pannon Csillagda sikereinek természetesen örülünk, ám ezzel felelősségünk is nőttön-nő. A minőségi működésnek elengedhetetlen velejárója a folyamatos megújulás. Különösen igaz egy olyan területre, amely a csillagászatot mutatja be, hiszen döbbenetes iramban fejlődő tudományról beszélünk – nyilatkozta Puskás Zoltán, a fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A megújult kiállítási anyag bemutatása során Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa elmondta, ma még számos kérdést vet fel a Mars-utazás kivitelezése, ám ezek a fejlődő technológia világában és elegendő forrás birtokában áthidalhatók lesznek, így legkésőbb a 2030-as években az emberiség a közelébe fog kerülni a vörös bolygónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában