tudni illik, hogy mi illik

2018.08.22. 20:00

Munkahelyi viselet: mit szabad és mit nem?

Míg egyes foglalkoztatási formákban viszonylag szabad kezet kapnak a dolgozók a munkahelyi viselet megválasztását illetően, más szakmák esetében elengedhetetlen a munka-, illetve védőruházat használata.

Polgár Bettina

Fuchsné Sütő Hajnalka, az egyik pápai ruhaüzlet tulajdonosa

Fotó: Polgár Bettina / Napló

Megtudtuk, a Bakonyerdő Zrt. munka- és védőruha juttatásban részesíti a dolgozóit: a szellemi és a fizikai munkakörben foglalkoztatottakat, külön kezelve a szakszemélyzeti dolgozókat. Az erdészeti szakszemélyzet esetében a vonatkozó rendeletek előírásainak megfelelően történik a munkaruha-ellátás, külön jelzéssel feltüntetve. A társaságnál dolgozó közfoglalkoztatottak védőruha-ellátása pedig a hatályos közfoglalkoztatási program szerint történik, figyelembe véve a program időszakát és az időjárási feltételeket.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. tekintetében meg kell különböztetni a formaruha viselésre kötelezett – így például autóbuszvezető, elővételi pénztáros, forgalmi szolgálattevő, forgalomvezető, forgalmi üzemvezető, vezénylő, közúti ellenőr – és az egyéb, jellemzően szellemi állományú munkavállalókat, valamint a műszaki igazgatóság dolgozóit. – Társaságunk a formaruha-juttatásban részesülő munkavállalók részére télikabátot, zakót, nők esetén blézert, nyakkendőt, sálat, téli és nyári nadrágot, szoknyát, pulóvert, mellényt, hosszú és rövid ujjú inget, blúzt biztosít. Ők munkaköri tevékenységeiket kizárólag a számukra az évszaknak megfelelően meghatározott formaruhában hajthatják végre, annak viselése az úgynevezett munkára képest állapot feltétele – fejtette ki a Naplónak az ÉNYKK Zrt. kommunikációs munkatársa.

Megtudtuk, a szabálytól való eltérés, a komfortos, munkaegészségügyi szempontokat is figyelembe vevő munkavégzés érdekében bizonyos esetekben engedélyezett. A nyakkendő viselésének mellőzése például megengedett a május 15. és a szeptember 15. időszakban. Emellett a rövidnadrág viselése a június 15. és az augusztus 31. közötti időszakban engedélyezett a társaság valamennyi szolgálati helyére vonatkozóan, ha az országos tisztifőorvos a társaság szolgáltatási területének bármely szolgálati helyére elrendeli a harmadik fokú hőségriadót.

Farkas Elemér autóbusz-vezető
Fotó: Pesthy Márton / Napló

Az ÉNYKK Zrt. formaruha viselésre nem kötelezett munkavállalói öltözködésére vonatkozóan pedig a munkahelyi vezetőjük határozhat meg szabályokat, tekintettel a betöltött munkakör ellátandó feladataira, így különösen az ügyfélkapcsolati, illetve a vezetői feladatokra. – A műszaki igazgatóság fizikai állományú dolgozóinak emblémázott kabátot, melles, vagy derekas nadrágot és pólót biztosítunk. Egyes munkakörökben lángálló, saválló, antisztatikus, fényvisszaverő, ruhát is viselnek a dolgozók. A hideg elleni védelemre sapkát, mellényt, vattakabátot használunk, továbbá a munkakörnek megfelelő lábbelit. A szellemi állomány öltözetére viszont nincs előírás, de egyes munkakörökben köpenyt biztosítunk – emelte ki a kommunikációs munkatárs. Hozzátette, az állományunkba tartozó portaszolgálati és rendészeti dolgozók formaruha-juttatásban részesülnek, melynek viselési szabályai megegyeznek a forgalmi részben foglaltakkal.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre közölte, a különböző alkalmaknak megfelelően megkülönböztetnek társasági, gyakorló, szolgálati és speciális ruházatot.

– A munkaruházat a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjainak a munkáltató által kiadott, meghatározott kihordási időre szóló ruházati és felszerelési cikkeinek összessége, amit nagyfokú szennyeződéssel vagy a ruházat jelentős mértékű kopásával járó munkakörökben viselnek. A munkaruházat a munkavégzés helyéül szolgáló helyszínen kívül nem viselhető. A védőruházat pedig a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjainak a munkáltató által természetben kiadott ruházati és felszerelési cikkek összessége, amelynek célja a testi épséget, egészséget károsító körülmények elleni védelem biztosítása, illetve közegészségügyi vagy szolgálati érdekből egyéni védőfelszerelésekről történő gondoskodás – tájékoztatott a szóvivő.

A Veszprém Megyei Kormányhivataltól érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, a Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexében előírtak határozzák meg az állami tisztviselőkre vonatkozó öltözködési szabályokat. – A kódex előírása szerint az állami tisztviselők feladataikat megjelenésünkben és magaviseletünkben méltósággal teljesítik, azaz munkahelyükön olyan módon viselkednek, beszélnek és öltözködnek, hogy az erősítse a munkahely és általában az állami szervek megbecsültségét, és ezáltal javítsa azok feladat ellátási képességét. A közszolgálati hivatáshoz méltó megjelenés, mint arra a Hivatásetikai Kódex is utal, a közszolgálat iránti megbecsülés és bizalom egyik fontos eleme – tájékoztattak.

Ennek megfelelően a hivatali öltözködésre vonatkozóan a hölgyek esetében blúz, blézer, kiskabát, más konszolidált felsőrész, továbbá szoknya vagy nadrág, illetve egy vagy többrészes ruha viselése javasolt, zárt vagy nyitott cipővel, illetve szandállal. Kerülendő azonban a strandpapucs, a tépett farmernadrág vagy a farmerszoknya, továbbá a különösen kirívó, áttetsző anyagú ruházat. Férfiak részére pedig ing, póló, vászon-, szövet-, vagy farmernadrág és zárt cipő javasolt. Kerülendő viszont a rövidnadrág, a papucs, illetve a másokban visszatetszést, felháborodást, illetve sértést okozó mintázatú póló. A szélsőséges divatirányzatokat követő stílusú ruházat, továbbá a sport-, illetve a szabadidős ruházat, a hivalkodó ékszer, a provokatív ruha viselése szintén mellőzendő.

Fuchsné Sütő Hajnalka, az egyik pápai ruhaüzlet tulajdonosa
Fotó: Polgár Bettina / Napló

Fuchsné Sütő Hajnalka, az egyik pápai ruhaüzlet tulajdonosa elmondta, a melegebb hónapokban kényelmes megoldást nyújthat a lenes, pamutos viselet. Kiemelte, az ideális munkahelyi öltözet nem mutat túl sokat, tehát a hölgyek esetében a kivágott blúzok vagy a vállat szabadon hagyó felsők nem jöhetnek szóba. Mint mondta, egy-egy zártabb felsőrész ugyanolyan jó megoldást jelenthet, mint a zsabós vagy az inggalléros blúzok. Ezeket remekül lehet kombinálni hosszabb, térdig érő szoknyákkal, de az elegáns szabású pamutvászon egyberuhákkal vagy ingruhákkal sem foghatunk mellé. Akik pedig nem viselnek szívesen szoknyát, elsősorban hosszú vagy halásznadrágot keresnek a munkahelyre.

– Ha valaki bizonytalan abban, hogy milyen ruhát válasszon, bátran kérje az eladó segítségét. Úgy vettem észre, nagyon sokan tanácstalanok, hogy miben illene például állásinterjúra menni. Többek között ilyen esetekben nyújthat hasznos segítséget egy rutinos eladó – zárta Fuchsné Sütő Hajnalka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában