Bárki segítségre szorulhat

2018.09.10. 07:00

Az újraélesztés és az elsősegélynyújtás szabályait frissítették fel Tapolcán

A polgármesteri hivatal dolgozói az újraélesztés, az eszméletlen beteg ellátása, a stabil oldalfekvés, a vérzés csillapítás szabályaival ismerkedtek a tapolcai mentőállomás mentőápolói segítségével.  

Tóth B. Zsuzsa

Szalai László részletesen elmagyarázta az újraélesztés lépéseit

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Szalai László, a mentőállomás vezetője elmondta, hogy az elsősegélynyújtás is folyamatosan fejlődik, az újraélesztés elméleti része nagy változásokon nem ment keresztül az utóbbi évtizedekben.

Szalai László részletesen elmagyarázta az újraélesztés lépéseit Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amennyiben mozdulatlan a beteg, először hangosan kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e. Ha nem kapunk választ, valószínűleg újraélesztést kell alkalmaznunk. Hazánkban a szájból orrba lélegeztetés az elfogadott. A pulzusvizsgálat már nem tartozik az újraélesztésbe, csak légzésvizsgálatra van szükség. Fontos, hogy a beteget egy stabil, kemény helyre fektessük. A fejét hátrahajtjuk, száját becsukjuk, egyik kezünket tegyük a homlokára, hajtsuk hátra a fejét, fülünket az orrához helyezzük, hogy lássuk, a mellkasa emelkedik-e. Ha nem, akkor a környezetünkben levőktől kell kérni, hogy hívjanak mentőt, és elkezdjük az újraélesztést. Egy zsebkendőt teszünk az orrára, vagy felhajtjuk az arcára a pólóját, és úgy fújunk az orrába.

Összekulcsolt kezünk közül az alsó kéz tenyerével nehezedünk a szegycsontjára. Nem csuklóból és nem könyökből, hanem derékból nyomjuk a mellkast hintázó mozdulattal, mert úgy tudjuk hosszabb időn át végezni az egyébként fárasztó kompressziót. Harmincszor nyomjuk össze ütemesen a beteg mellkasát három-öt centi mélyen, nagyjából egy másodperc alatt két nyomást gyakorolva a mellkasra. Aztán megint fújunk az orrába kétszer, majd újra a kompresszió következik. Hatszor-hétszer ismételjük, majd újra megvizsgáljuk, hogy lélegzik-e. Amennyiben a két orrba fújás sikertelen, mert valami akadályozza a levegő útját, azt abbahagyjuk, csak a mellkaskompressziót végezzük. Ha a légzésvizsgálatnál azt tapasztaljuk, hogy tíz másodperc alatt háromszor emelkedik és süllyed a mellkasa, tehát lélegzik, akkor stabil oldalfekvésbe kell helyezni, majd telefonálni mentőért, hívni a 112-es számot – mondta Szalai László.

Beszélt továbbá a félautomata defibrillátor használatáról. Az nem éleszt újra, de elektromos áram segítségével megfelelő energiájú ütést ad, attól újra elkezdhet működni a szív, vagy megállítja azt. Felismeri a szerkezet a szívritmust és esélyt ad az elsősegélynyújtónak a beavatkozásra. A készüléket magunk mellé tegyük, amint kinyitjuk a tetejét, már kommunikál velünk magyarul, mondja, hogy mit kell tennünk. Elektródákat kell a beteg mellkasára ragasztani, és a gép utasításait kell követni. A készülék vizsgálja a beteget, de nem éleszt újra, azt nekünk kell megtenni.

Szalai László hangsúlyozta, hogy bár semmi garancia nincs arra, hogy sikerrel jár az újraélesztés, a legrosszabb az, ha meg sem próbálunk segíteni. Amennyiben teljesen egyedül vagyunk, az újraélesztés előtt hívjunk mentőt és hagyjuk kihangosítva a telefont, a mentők így segítenek, miközben elindítják a gépkocsit.

A bemutatót követően a dolgozók is lehetőséget kaptak az újraélesztés gyakorlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában