jásd

2018.09.17. 20:51

Máriát követni becsületes munkával és buzgó imádsággal

Több százan vettek részt a Szent-kútnál a Mária-napi ünnepi búcsúi szentmisén.

Müller Anikó Hanga

A szabadtéri misét Márfi Gyula érsek és Prímász Róbert plébános celebrálta

Érkeztek zarándokok – sokan az út egy részét gyalog megtéve – Budapestről, Tolnából, Somogyból, Olaszfaluból, Zircről, Eplényből, Tésről, Szápárról, Bakonynánáról, Csetényből, Bakonycsernyéről, Dudarról, Bakonyoszlopról, Borzavárról, Porváról, Lókútról, Nagyesztergárról. A misét Márfi Gyula veszprémi érsek és Prímász Róbert plébános celebrálta. Az érsek atya a Mária szó eredetét elemezte, melynek a rabbik szerint vagy hatvannégy értelmezése van. Származhat a marar tőből, jelentése fájdalmas, keserűség. A Mirjam azt jelenti, Istent szerető, vagy akit szeret az Isten. Látszólag ellentmondás van abban, ha összevetjük a fájdalmat és az Isten szeretetét, de ennek feloldása, aki keresztet hordoz és keserűséget vállal az Istenért, az szereti őt.

A szabadtéri misét Márfi Gyula érsek és Prímász Róbert plébános celebrálta

A Mária név módosulása az Assunta, mely a mennybe fölvettet, Mercédesz fogolykiváltó boldogasszonyt, Rozália rózsafüzér királynőjét, Blanka fehér, hótiszta havas boldogasszonyt jelent, Kármen a boldogasszonyra, Fatima a fatimai szűzanyára utal, a Dolores a fájdalmas szűz jelzője. E nevek viselői mindannyian Szűz Mária leányának érezhetik magukat, sorolta Márfi Gyula. Mária dicsőítését sokan megénekelték, az érsek atya, különböző vallású költők – Ady Endre, Váci Mihály, József Attila – verssorait idézte. Felelevenítette Móricz Zsigmond Mécs Lászlónál tett látogatását, ahol részt vett a lorettói litánián, a Szűz Máriát köszöntő és segítségül hívó imádságon, ezt követően azt mondta barátjának, te László, milyen gyönyörűen udvaroltok ti annak a nőnek. John Lennon az Úgy legyen – Let It Be száma – a Beatles fiúk előadásában is Szűz Mária fohász.

Mária háza a törökországi Efezusban található. Egy fiatal török mohamedán azt mondta, valahányszor eljövök a Próféta anyjának házához, mindig több emberként megyek haza. A különböző vallásúak Szűz Máriáról való gondolkodását idézve az érsek atya így folytatta. – Mennyivel inkább kell, hogy mi katolikusok tiszteljük és próbáljuk követni az ő erényeit. Ez a becsületes munka, a buzgó imádság.

Több százan vettek részt a búcsúi szentmisén

Újra meg kell tanulnunk imádkozni, nem csak betanult sémákkal, hanem saját szavainkkal. Meg kell tanulnunk mindenütt Isten jelenlétébe helyezni magunkat és az a jelenlét töltse is be a lelkünket. Fel kell tennünk a kérdést, halljuk időnként Isten lépteit a lelkünkben? Tetten érjük őt a szívünkben? Vagy csak eldaráljuk a kötelező imádságokat különösebb figyelem nélkül? Kérjük a Jóistent, hogy éreztesse a közelségét, ne csak a búcsújáró helyeken és a templomokban, de mindenütt. Akár egy futballpálya is szentéllyé avatható, az ókori olimpiai játékoknak volt is szakrális jellegük, mely ma is megmaradt.

Több focista keresztet vet és megcsókolja a keresztbe tett hüvelyk- és mutatóujját, azaz Krisztus keresztjét, vagy felmutat az égre, ha gólt lő, jelezve, onnan kapta a segítséget. Végezetül Szent Bernát Máriához fohászkodó imáját idézte. A szertartás végén Rapali Árpádné képviselő a helyi önkormányzat, Schneider Ferenc az egyháztestület nevében mondott köszönetet az atyáknak a szolgálatért, az érsek atyának pedig azért, hogy engedte a faluban maradni szeretett plébánosukat, Prímász Róbert atyát. Bensőséges pillanatok voltak, amikor a budapesti Gyümölcsoltó Boldogasszony kápolna nagy létszámú zarándokcsoportja – akik negyedik éve zarándokolnak el Jásdra – képviseletében Szabó Zsolt István köszöntötte Márfi Gyulát és egykori miséző papjukat, Róbert atyát, a jásdi híveknek pedig kápolnájuk főoltárkép részletét ábrázoló képet ajándékozott. Az ünnepi szentmisén közreműködött a jásdi egyházi kórus Csomay Tünde kántor vezetésével.

Címkék#mise#Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában