apró faluban

2018.09.24. 13:05

Nagytárkányban szentelt kápolnát a veszprémi érsek

Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel szeptember 22-én, szombaton a kápolnát, amit az ajkai Horváth Ernő építtetett családja emlékére, és az imádkozó híveknek Nagytárkányon.

Kovács Erika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Hívő emberek voltunk mindig, így szüleim és fiatalon meghalt nővérem is, és sajnálattal láttam azt, hogy szülőfalumban, Nagytárkányban nincsen megfelelő hely az imádságra. Ezért döntöttem úgy, hogy a volt iskolaépület átalakításával, tisztelegve hívő családom emléke előtt ott kápolnát alakítunk ki, amelyben ezentúl rendszeresek lesznek a misék, érvelt az építés mellett Horváth Ernő.

Az ajkai férfi családjával együtt is kijárt dolgozni az épülethez, amit elmondása szerint több millió forintból, hosszú ideig tartó, és kemény munkával sikerült újjávarázsolnia. Az igényes, szépen kialakított kápolnát Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel, majd mások mellett Bagi Ádám csabrendeki plébánia kormányzóval együtt misézett az építtető szüleiért és testvérért. Baráth József önkormányzati képviselő, egyházközségi tag köszöntőjében szent helynek, üdítő szigetnek nevezte a kápolnát. –Továbbra is legyenek helyben követői Jézus Krisztusnak, hangsúlyozta.

Az érsek megáldotta az emléktáblát is, amit az épület előtt Zsebeházy Sándor, volt iskolaigazgató –ahogy nevezték, a falu lámpása, a hit, a hűség, az egyszerűség, a szeretet és a szolgálat képviselője – tiszteletére helyeztek el volt tanítványai és Csabrendek önkormányzata, ahová közigazgatásilag a 230 lakosú település tartozik. A táblánál Turcsi József, Csabrendek polgármestere, illetve a falu szülöttei, így Horváth Ernő és Váradi Károly, volt Veszprém megyei rendőr-főkapitány helyettes, valamint a régi diákok beszéltek emlékeikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában