Második Esély

2018.10.05. 19:21

A felelős állattartásra hívják fel a figyelmet az állatvédők

Az állatok világnapjához kapcsolódva az állatvédők országszerte igyekeznek olyan lényeges kérdésekre irányítani a figyelmet, melyek segítségével felelősségteljesebb állattartókká válhatunk.

Polgár Bettina

Murai Lajosné, Ibolya, a pápai Második Esély Állatmentő Csoport vezetője

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint október 4-én, az állatok világnapján és az év egészében úgy kellene élnünk, hogy a természettel és a többi élőlénnyel egyfajta humánus normát alakítunk ki. – Világunk jobbá alakításához a környezetünk kapcsán elsőre a gondolkodásmódunkat, majd a cselekedeteinket, vásárlói szokásainkat kell helyrerakni – fogalmazott. Leszögezte, nem szabad szó nélkül elmennünk amellett, hogy a laborállatokból a világon évente több tízmilliót használnak fel, hogy hadászati, szépészeti, gyógyászati kísérleteket folytassanak az ember kényelme és hatalma érdekében. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vadászat korábban a létfenntartást szolgálta, napjainkban azonban százezernyi, a természetben élő szárnyast, vaddisznót, őzet, nyulat ejtenek el, hogy az állatok húsa ínyenc ételek formájában kerüljön az asztalokra. Emellett az illegális vadászatok száma is jelentős.

Murai Lajosné, Ibolya, a pápai Második Esély Állatmentő Csoport vezetője Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fontos szót ejteni arról is, hogy a gazdasági célból tenyésztett állatok legtöbbször minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el feldolgozási állapotukat. A tehenek, sertések, juhok és szárnyasok szállítás közben gyakran megsérülnek, sok esetben egymást tapossák szét, a csontjaikat törik. Az állatok feldolgozása gyakorta ilyen előzmények után megy végbe.

Seres Zoltán rámutatott, a hobbicélból tartható társállatok köre évről évre bővül. A kedvtelési állattartásnak azonban a felelősségen kellene alapulnia. Ezzel szemben sokan magukhoz veszik a házi kedvenceket, majd hosszabb-rövidebb idő után megunják és utcára teszik őket.

Murai Lajosné, Ibolya, a pápai Második Esély Állatmentő Csoport vezetője elmondta, jelenleg 14 kutyát és 34 macskát gondoznak a menhelyükön. Kifejtette, az idei év sokkal nehezebbnek bizonyult a mentések szempontjából, mert rengeteg macska került az utcára.

Ibolya megjegyezte, az állatbarátok rendszeresen támogatják adományokkal az állatmentő csoportot, amiért nagyon hálás. Emellett önkéntesek segítségére lenne nagy szükség, akik hetente egyegy alkalommal segítenének a menhely tisztán tartásában.

A Második Esély Állatmentő Csoport vezetője hozzáfűzte, idén szerencsére sok örökbefogadó jelentkezett, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a felelősségteljes állattartás fontosságára. Ehhez pedig hozzátartozik az ivartalanítás is, hiszen ha a nem kívánt szaporulat elhelyezése nem megoldott, gyakran az utcán végzik az apró állatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában