A megélhetést látják benne

2018.10.01. 07:00

A szakképzés fontosságát hangsúlyozta a helyettes államtitkár a sümegi megnyitón

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint hamarosan elindul egy 21. századi intézményfejlesztési program, amely komplex fejlesztést nyújt a már meglévő szakképzési területeken.

Tóth B. Zsuzsa

Pölöskei Gáborné szerint egyértelmű, hogy szükség van ma a szakmai tudásra

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A helyettes államtitkár erről a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája megnyitóünnepségén beszélt Sümegen.

Pölöskei Gáborné szerint egyértelmű, hogy szükség van ma a szakmai tudásra Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Miközben csökken a gyermeklétszám, végig kell gondolni a működtetési, a képzési lehetőségeket. A sümegi iskolának azonban van létjogosultsága. Az intézmény egy szimbólum abból a szempontból, hogy valami elkezdődött. Ezenkívül egyéb területen is fogunk nyitni szakképző intézményeket azért, hogy a helyi igényeket kiszolgáljuk. Elindul egy olyan, 21. századi intézményfejlesztési program, amely komplex fejlesztést nyújt a már meglévő szakképzési területeken. Méltó kereteket kapnak így majd a szakképzések. Fontos arról is beszélni, hogy mit tanuljunk. Ehhez segítséget kell kérnünk a gazdaság szereplőitől, ugyanis ők tudják pontosan, hogy merre megy a világ, ők tudják megtanítani a gyerekeinket. Ezért alakult meg mostanra 18 úgynevezett ágazati képzőközpont, amelyek a tartalmi megújítást segítik. Szeretnénk, ha a helyben élő cégek, gazdasági szereplők bekapcsolódnának a duális képzésbe. Újabb fejlesztési lépés lesz majd, amikor ágazatokat erősítünk, ágazati, vállalati képzőközpontokat hozunk létre. Azt gondolom, olyan fejlesztési irány indult el, amely mutatja, hogy aki a szakképzést választotta, az jól választott. Már csak nekünk kell bebizonyítani, hogy az oktatás színvonala valóban biztosítja a gyerekek jövőjét. Türelmet kérek ehhez, és a cégektől, cégvezetőktől azt, hogy kapcsolódjanak be a képzéseinkbe, az alapokat tanítsák meg a gyermekeinket. Az életre, a piacra a duális képzés ad olyan kereteket, amelyek segítenek a biztos tudás elsajátításában – mondta Pölöskei Gáborné.

Hozzátette, mindez egy lehetőség, amellyel mindenkinek élnie kell. Ha nem él vele valaki, az egy idő után visszaköszön, a saját sorsát kevésbé tudja irányítani.

– Egyértelmű, hogy szükség van ma a szakmai tudásra, hiszen egy-egy szakmából meg lehet élni. Három éve kilencezren szerettek volna valamilyen kétkezi szakmát elsajátítani a felnőtt­oktatásban, ez a szám tavaly már 53 ezer volt. A mostani beiskolázási adat véleményem szerint hatvanezer fölött lesz. Az történt ugyanis, hogy mivel a második szakma megszerzése ingyenes lett, egyre többen kapcsolódnak be a szakképzésbe. Szakmát szeretnének tanulni, mert a megélhetésüket látják benne. Ezt jelenti a szakképzés, ezért kell jól csinálni. Hiszen a családok megélhetését, Magyarország jövőjét jelenti – nyilatkozta lapunknak Pölöskei Gáborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában