Halloween

2018.10.29. 07:00

Jelmezbe bújtak, töklámpást faragtak a Tarczy iskola tanulói

A közelgő halloween jegyében szerveztek vidám ünnepséget a Tarczy Lajos Általános Iskolában a két tannyelvű tagozat fiataljainak szereplésével. Jelmezes felvonulás és műsor is színesítette a napot.

Polgár Bettina

Jelmezes felvonulás és vidám halloweeni műsor is színesítette a napot Fotó: Polgár Bettina

Hardi Tünde, a Tarczy-iskola tagozatvezetője elmondta, tizedik alkalommal szervezték meg a halloweeni mulatságot, ugyanis idén tízéves a két tannyelvű tagozat.

– Ez a halloween más volt, mint az eddigiek, mivel még több programmal készültünk, például tökfaragóversenyt hirdettünk. A halloween egyik szimbóluma a töklámpás, a gyerekek munkáiból pedig kiállítást szerveztünk, és valamennyi részt vevő diákunk emléklapot is kapott – magyarázta.

Megtudtuk, a töklámpás legendája egy Jack nevű részeges kovácshoz kacsolódik. Történt egyszer, hogy Jacket felkereste az ördög, hogy a pokolba hívja. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért furfangos cselt eszelt ki. Rábírta az ördögöt, hogy másszon fel egy fára, majd a fa oldalára egy keresztjelet rajzolt. Az ördög így nem mert lemászni, és egyezkedni kezdett a kováccsal: megígérte, hogy Jack, aki életében sok rosszat tett, nem kerül a pokolba.

Jack végül megengedte az ördögnek, hogy lemásszon a fáról. Azonban, amikor a kovács meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, és az ördög a pokolba sem akarta befogadni. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta, és egy örökké izzó fadarabot dobott neki. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, és azóta lelke ennek a lámpásnak a fényénél keresi megnyugvását. Később a répát a sütőtök váltotta fel.

Jelmezes felvonulás és vidám halloweeni műsor is színesítette a napot Fotó: Polgár Bettina

Hardi Tünde megjegyezte, az ünnep része volt, hogy a két tannyelvű tagozat alsós diákjai felkeresték az intézmény több osztályát, ahol dallal kedveskedtek a tanulóknak. – A halloween másik hagyománya a „Trick or treat!”, vagyis amikor a gyerekek házról házra járnak jelmezekbe öltözve, és „Csokit, vagy csalunk!” felkiáltással édességet gyűjtenek. Ha pedig nem kapnak, akkor valamilyen csínyt követnek el. A mi tanulóink pont fordítva tették: nem ők gyűjtötték az édességet, hanem miután előadták a dalt, egy kis édességgel kedveskedtek a többi diáknak – mondta.

Az esemény alkalmával a Nátuskerti Óvoda kisgyermekeit is vendégül látták a Tarczy-iskolában, majd jelmezes felvonulással, halloweeni műsorral, édességgel és játékkal zárult a nap. Hardi Tünde hozzátette, az ünnepség díszlete Butiné Kemenczki Anita és Kissné Vadicsku Patrí- cia munkáját dicsérte, Lind Bernadett pedig a korábbi halloweenpartik szellemét idézte meg azáltal, hogy a régebbi fényképekből kiállítást készített.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában