Rendkívüli látványosság

2018.11.27. 07:00

Karácsony előtt felavatják a MiG–21-es emlékművet Pápán

A tervek szerint december 10-én helyezik fel a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékmű talapzatára a kiállítandó vadászrepülőgépet.

Polgár Tibor

Az emlékmű látványterve. Éjszaka szállítják a helyszínre a 4605-ös oldalszámú MiG–21-est

A részleteket Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka és Áldozó Tamás polgármester ismertette a városházán.

A reptérparancsnok beszédében kiemelte, hogy a helyi katonai bázis és az önkormányzat közel két éve dolgozik ennek az emlékhelynek a létrehozásán, aminek megvalósításával méltóképpen tisztelegnek majd a 2001-ben bezárt pápai 47. harcászati repülőezred és katonái előtt.

Ezt a MiG–21-est állítják ki a 83-as főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalomban. Jobbra Gangler László ezredes Fotó: honvédség

Az 1971-es gyártású, elsőként Pápán szolgálatba állított, és hét éven keresztül itt állomásozó, 4605-ös oldalszámú MiG–21-est a tervek szerint december 10-én szerelik fel az emlékmű talpazatára.

A vadászrepülőgépet előző éjszaka szállítják ki a 83-as főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalom melletti egyik bevásárlóközpont parkolójába, majd másnap a végső helyére emelik két nagy teljesítményű daruval. Ez nem lesz egyszerű művelet, ezért a környéken forgalomkorlátozásra kell majd számítani. Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka hozzáfűzte, az időjárás függvényében valamikor december 15. és 21. között ünnepélyes emlékműavatót tartanak.

Az emlékmű látványterve. Éjszaka szállítják a helyszínre a 4605-ös oldalszámú MiG–21-est

Áldozó Tamás kiemelte, a MiG–21-es elhelyezése rendkívüli látványosság lesz, ezért igyekeznek úgy alakítani a körülményeket, hogy akik szeretnék végignézni, dokumentálni, megörökíteni a folyamatot, ezt megtehessék biztonságos helyről.

Pápa polgármestere elmondta még, hogy az emlékmű körüli terület tereprendezését, parkosítását 2019 tavaszán végzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában