Ugyanolyan esélyt mindenkinek!

2018.12.04. 07:00

Felhívták a figyelmet a fogyatékossággal élők helyzetére Pápán

Minden embernek meg kell adni, meg kell teremteni ugyanazt az esélyt! – hangsúlyozta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából a pápai sportcsarnokban megrendezett Mikulás-programon.

Polgár Tibor

A sportcsarnok körüli Mikulás-futáson több mint 150-en vettek részt

A kormánypárti politikus köszöntőjében emlékeztetett: az ENSZ 1992-ben nyilvánította december harmadikát a fogyatékossággal élők nemzetközi napjává, hogy ezzel is felhívja a figyelmet sérült embertársaink helyzetére, problémáira. Kovács Zoltán elmondta, a világon mintegy 650 millió, míg Magyarországon közel 600 ezer olyan személy él, akinek születési rendellenesség, betegség, baleset vagy katasztrófahelyzet miatt fogyatékosság nehezíti a mindennapjait. Hozzáfűzte, mindenkit megilletnek ugyanazok az esélyek, ugyanazok a lehetőségek, a sérült emberek támogatása, segítése, gondozása pedig komoly feladatot ró a társadalomra, és a legnagyobb elismerést érdemlik azok, akik ezt a nehéz tevékenységet, munkát végzik.

Kovács Zoltán köszönti a rendezvény résztvevőit

Az említett világnap és a közelgő Mikulás-ünnep apropóján a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye, valamint a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület által közösen szervezett rendezvény egyebek mellett sport- és közösségépítő jellegű programokat kínált a több mint 600 résztvevőnek. Az esemény Mikulás-futással kezdődött a szabadban Kovács Zoltán rajtjelére, majd a sportcsarnokban folytatódott például közös tornával, akadályversenyekkel, játékos és ügyességi feladatokkal, illetve életviteli tanácsadással. A megye egész területéről érkeztek fogyatékkal élők a rendezvényre, amin pápai középiskolások ugyancsak részt vettek.

A sportcsarnok körüli Mikulás-futáson több mint 150-en vettek részt

Hanich Ferenc, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének igazgatója a Naplónak nyilatkozva kifejtette, a mostani program többek között azt a célt is szolgálta, hogy erősítse a fiatalok elfogadását, empátiáját a sérült embertársaik iránt. – Integráció, szolidaritás, elfogadás. Igyekeztünk tartalommal megtölteni ezeket a fontos szavakat a különféle programokon keresztül – mutatott rá az intézményvezető. Kiemelte, arra törekedtek, hogy megszólítsák a diákokat, bemutassák a fogyatékkal élők világát, nehézségeit az egészséges emberek számára, például rávilágítsanak az akadálymentesítés fontosságára.

A Pápai Atlétikai Club közreműködésével lebonyolított rendezvényről a Mikulás és az ajándékok sem hiányoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában