Méteres dűnéket épített

2019.01.26. 20:00

Százkét kilométeres szél tombolt a Kab-hegyen

Méteres dűnéket épített Kab-hegyen a szél, amelyről az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán, szombaton reggel azt írta, ereje elérte a 102 kilométert óránként.

Kovács Erika

.: Méteres dűnéket épített a száz kilométeres szél a Kab-hegyen, szombaton reggelre Fotó: Kovács Erika

Körülbelül húsz centiméteres hó fogadott minket a Kab-hegyen szombaton reggel, amikor a szélvihar után, de még erős szélben, és a metsző hidegben odaértünk. Azt láttuk, hogy méteres dűnéket épített a szél a környéken, így a kilátó közelében is, ahol a pihenő padokat és asztalokat is vastagon belepte a hó.

Méteres dűnéket épített a száz kilométeres szél a Kab-hegyen, szombaton reggelre
Fotó: Kovács Erika

A bátrabbakat nem tartotta vissza sem a hideg, sem az erős szél, Varga Krisztián és Osváth László éppen túrázott, amikor a Kab-hegyen találkoztunk velük. Azt mondták, ezen a környéken megszokott az zord idő, az erős szél, az emberek hozzászoktak már ehhez. Néhány éve óránként 167 kilométert is elérte a szél ereje, amikor az erdő nagy része el is tűnt, mert a szélvihar letarolta a fákat.

Fotó: Kovács Erika

–Ahhoz is hozzászoktunk már, hogy ilyenkor zúg, süvít minden, jegyezték meg, akik nagyon élvezetesnek tartják a zord, téli időben való kirándulást. Egy másik fiatalember arról beszélt, hogy sátorban töltötte az éjszakát, kicsit lejjebb a hegytetőtől, és azt mondta, nem fázott, most pedig készen állt arra, hogy túrázni induljon a környékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában