Díszpolgári címek elismerésül

2019.01.21. 07:00

Több jutalmat is kiosztottak a sümegi városnapon

A városnapon díszpolgári címet vehetett át a város életében kifejtett magas színvonalú, több évtizedes példaértékű munkásságának elismeréseként Tanai Károlyné, és világhírű képzőművészeti munkássága, a város hírnevét is öregbítő alkotásai elismeréseként Tót Endre.

Tóth B. Zsuzsa

Tanai Károlyné

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Tanai Károlyné – Böbe néni – Sümeg közösségi, kulturális életének, a helyi értékek őrzésének, ápolásának meghatározó személyisége. Pályafutása óvodapedagógusként indult 1955-ben, majd 1968-tól 25 éven keresztül vezette a sümegi Felsővárosi Óvodát. Elhivatottságának köszönhetően az intézmény nemcsak szakmailag, hanem infrastrukturális területen is folyamatosan fejlődött. Több évtizedes lelkiismeretes munkássága a mai napig példaértékű az óvodai nevelés területén.

Tanai Károlyné Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A környezet, a város fejlődését is szívügyének tekintette mindvégig. A sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület alapítója volt, az egyesület és a Kisfaludy Kör, a Város- és Faluvédők Szövetségének aktív választmányi tagjaként gazdagítja Sümeg arculatát. Kiemelt szerepe volt abban is, hogy a Város- és Faluvédők XXIV. Országos Találkozójának Sümeg adhatott otthont. Hangsúlyt fektet arra, hogy az ifjabb generációt ösztönözze a település értékeit megőrizni célzó munka folytatására. Ötleteivel, kezdeményezéseivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Sümeg neves szülötteinek, nagyjainak munkássága méltóképpen maradjon fenn az utókor számára. Szabad idejét nem sajnálva, lelkesen szervez hagyományvédő, hagyományteremtő rendezvényeket. Az ő ötlete nyomán indult többek között a sokakat megmozgató Kisfaludy Szüret. Nevelői munkásságát, az épített környezet szépítésében, megóvásában vállalt példaértékű érdemeit számos kitüntetés tükrözi.

A szintén díszpolgári címet kapott Tót Endre sümegi születésű képzőművész. Pályafutása a ’60-as években indult, amikor az informel festészettel kezdett el foglalkozni. Rendkívüli tehetségének köszönhetően ez irányú festészeti kísérletei révén az addig Magyarországon újdonságnak számító irányzat egyik úttörőjévé vált. Korai munkáinak kiállításai képet adtak gyorsan változó stíluskorszakairól, melyek számos darabja a jelentősebb magyar múzeumok tulajdonába került. Az 1970-es években már kimagasló tehetségnek számított művésztársai között.

Tót Endre Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Konceptuális művészeti iránya hamar meghozta számára a sikert, a szakma kritikusai elismeréssel szóltak róla. Az első kelet-európai koncept műveknek tartják az 1972-ben publikált műveit. Innentől kezdve a nemzetközi kiállítások rendszeres résztvevője lett. Ekkor került kapcsolatba a nemzetközi avantgárd művészeivel. Festői korszakának lezárását követően postaművészeti tevékenységével, Párizsban kiállított munkáival azonnal beírta magát az úgynevezett mail art történetébe. Művei megtalálhatók hazánkban Budapesten a Szépművészeti és a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, Debrecenben a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Műtermi munkái mellett utcai akciói tették nemzetközileg ismertté. Bár 1980 óta Kölnben él, mégis sokszor hazahúzza a szíve. Örömdemonstrációkat, művészeti akciókat, utcatábla-avatókat szervez. 80 éves korában kezdett el egy új irányzattal foglalkozni, képverseket ír. Sümeg városa számára megtiszteltetés, hogy szülöttét, hazánk nemzetközi hírű festő- és képzőművészét díszpolgárává avathatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában