kiszebábégetés almádiban

2019.02.25. 07:00

A Balaton-parton megtörték a tél uralmát

Farsan­gi népszokásokat fel­elevenítve, jelképesen elűzték a telet a településen vasárnap.

Marton Attila

Gyorsan lángra kapott a kiszebáb

A téltemető mulatságot idén több helyszínen rendezték. A Budatava strandon gasztronómiai programokat tartottak, a Pannónia Kulturális Központban kiszebábot készíthettek az érdeklődők kora délutántól Zsapka Adél segítségével. Ezt követően alakoskodók vezetésével indult felvonulás a Szent Erzsébet ligetbe, ahol jelképesen elűzték a telet.

Alakoskodók vezetésével indult felvonulás a Szent Erzsébet ligetbe, ahol jelképesen elűzték a telet Fotó: Stiger Ádám

Czuczor Sándor humoros bevezetőjében a tavasz közeledtéről beszélt.

Czuczor Sándor jószolgálati nagykövet megjegyezte, hogy Mátyás kiereszti a tavaszt, kiosztja a madaraknak a sípokat, utalva ezzel arra a néphagyományra, amely szerint Mátyás töri meg a tél uralmát.

Ezután Kovács Krisztián „Kiki” vezetésével felelevenítették a télűző néphagyományt. Farsangi rigmusok hangzottak el, és álesküvőt is tartottak – amelyben a menyasszony férfi volt –, a program végén pedig meggyújtották a kiszebábot is. A műsorban a Ringató Balaton Tánccsoport, a Veszprém–Bakony Táncegyüttes és a balatonfüredi Koloska Táncegyüttes tagjai is felléptek, a talpalávalót a Zagyva Banda húzta.

Gyorsan lángra kapott a kiszebáb

A résztvevők ezután énekszóval a Budatava strandra vonultak, ahol már délelőttől gasztronómiai programok várták az érdeklődőket a helyi vendéglátósok által alapított Megfőzzük Almádit Egyesület és egy reklámstúdió együttműködésével. Kora reggel két disznót vágtak le: orjaleves, toros káposzta, hurka, kolbász, pecsenye és töpörtyű, valamint egy smokerben barbecue-oldalas és tépett húsos szendvics is készült, sorolta Tornyos Balázs, az egyesület elnöke.

Schirilla Györgyhöz tizenöten csatlakoztak és mártóztak meg az alig kétfokos Balatonban

A rendezvényre több helyi szolgáltató is kitelepült, így pohárkrémek, egy helyi pálinkafőzde teljes szortimentje és különleges kávék is várták a vendégeket.

Az utóbbi tíz évhez hasonlóan a téltemetés balatoni fürdőzéssel zárult. Schirilla Györgyhöz, a nemzet rozmárjához tizenöten csatlakoztak és mártóztak meg az alig kétfokos Balatonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában