Ezeréves a kapcsolatunk

2019.02.12. 07:00

Bölcs Jaroszláv nagyfejedelemről nyílt tárlat a városházán

Meg kell őrizni Magyarország és Ukrajna barátságát, és tovább kell fejleszteni a két ország közötti kapcsolatot – fogalmazott Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete a veszprémi városházán hétfőn nyílt kiállításon.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A polgármesteri hivatal aulájában Bölcs Jaroszláv – diplomácia házasságokon keresztül címmel nyílt tárlat. Ljubov Nepop, Ukrajna Magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete magyarul tartott köszöntőjében elmondta, mindkét állam gazdag történetét a független államiság elvesztésével járó időszakok nehezítették. Kiemelte, a mai helyzetben is fontos, hogy a két ország barátságban maradjon és továbbfejlessze kapcsolatait. A nagykövet úgy vélte, azok az országok, amelyek ismerik történetüket, sikeresebbek és erősebbek, a veszprémi kiállítás pedig hozzájárul a magyar–ukrán kapcsolatok fejlesztéséhez. Ljubov Nepop leszögezte, az ukrán vezetés elkötelezett az euroatlanti integráció mellett, amit az is jelez, hogy a napokban az alkotmányba is bekerült, hogy az ország az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésére törekszik.

A most megnyíló kiállítás a polgármesteri hivatal aulájában tekinthető meg Fotó: Balogh Ákos/Napló

Porga Gyula polgármester megnyitójában arról beszélt, Veszprém gazdag történelmi múlttal és kulturális élettel rendelkezik. Kiemelte, a települést elsősorban minőségi és sokszínű kulturális élete különbözteti meg más hazai városoktól, amihez a helyi nemzetiségek, így az ukrán kisebbség tagjai is jelentősen hozzájárulnak. Elmondta, az ukrán kultúra jelenléte egyre meghatározóbb a városban, a veszprémiek rendszeresen találkozhatnak az ukrán kultúrával.

Zakar Irina, a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke bevezetőjében elmondta, a tárlat Bölcs Jaroszláv 11. századi kijevi nagyfejedelem dinasztikus kapcsolatépítő tevékenységét mutatja be. Jaroszláv a svéd király lányát vette feleségül, míg lányai európai uralkodókkal kötöttek házasságot. Anasztázia nevű lánya I. András magyar királlyal, Anna lánya I. Henrik francia uralkodóval, míg Jelizaveta nevű gyermeke a norvég király fiával kötött házasságot. A nagykövet a kiállításmegnyitó előtt a helyi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és civil szervezetek vezetőivel, valamint a térségben élő ukrán nemzetiségűekkel találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában