nélkülük nincs gyógyítás

2019.02.21. 09:47

Kitüntetéseket vehettek át az ajkai kórház dolgozói

Az ajkai Magyar Imre Kórház három dolgozóját Kossuth Zsuzsanna-díjjal, négy tanulót díszoklevéllel tüntettek ki a magyar ápolók napja alkalmából.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Február 19-én Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját ünnepli az ország, hiszen emberséges cselekedetei alapkövei voltak a hazai ápolás fejlődésének.

Nagy Zoltán, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott, hogy ezen a napon azokat ünneplik, akik nélkül nincs gyógyítás, akik hivatásukhoz méltóan a beteg ember megsegítésére felesküdve végzik munkájukat. Hozzátette, hogy mindezt igazán csak jó kollegiális környezetben, jó szakmai feltételek mellett, és anyagi, társadalmi megbecsülés mellett lehet végezni. Majd előrevetítette a kormány megkezdett ápolói béremelési programját.

Dr. Nagy Zoltán főigazgató
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fülöp Zoltán ajkai önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy talán sokan nem is tudják, hogy a kórházban mennyi szív, mennyi szeretet, kitartás és odaadás rejlik. Úgy fogalmazott, hogy ezen tulajdonságok nélkül az ápolók nem is tudnák végezni ezeket a feladatokat. Majd megköszönte az ápolók odaadó munkáját, melyet beteg embertársaik érdekében végeznek.

Sümegi Józsefné ápolási igazgató beszédében Kossuth Zsuzsanna életét és munkásságát méltatta. Majd elmondta, hogy a kórházban 10 fő szerezte meg a második felsőfokú OKJ-szakképesítését, és 106 fő vett részt különböző szakmai továbbképzéseken. Hozzátette, hogy a legnagyobb kihívást a döntéshozóknak az ápolói pálya vonzóvá tétele és megtartása jelenti. Mindezek érdekében a bérek rendezése megkezdődött és folytatódik, valamint különböző ápolói ösztöndíjrendszerek kerültek bevezetésre a fiatalok pályaválasztásának segítésére – fogalmazott. Elmondta, hogy az intézetükben egészségügyi gyakorlatvezető munkakört hoztak létre, hogy az ápolói gyakorlaton részt vevő tanulókat a legjobb tudásuk szerint készítsék fel az ápolói hivatásra, és megnyerjék őket a szakmának.

Sümegi Józsefné ápolási igazgató Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A beszédek után a már hagyományos szakdolgozói tudományos ülés keretében a kórház gyógyszerészeti osztálya mutatkozott be, hogy közelebbről is megismerhessék az ott dolgozók munkáját. Ihász Andrásné vezető asszisztens az intézeti gyógyszertár múltját és jelenét mutatta be, majd Molnár Erika a magisztrális gyógyszerkészítésről tartott rövid előadást. Végül Garainé Pál Éva az étrend-kiegészítőkről és azok hatásairól beszélt. A gyógyszer-expediálás szabályait Soós Tamásné ismertette.

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Ezután Ihász Andrásné vezető asszisztens a tavalyi vándorserleget a sebészeti osztály főnővérhelyettesének, Szabó Szilviának adta át, ők a jövő évi ünnepségükön fognak bemutatkozni.

Ezt követően Nagy Zoltán főigazgató Kossuth Zsuzsanna ezüst emlékérem kitüntetésben részesítette Óbermayerné Vass Gyöngyit, a baleseti sebészet osztály szakápolóját, Hacherné Varga Veronikát, a sürgősségi betegellátó osztály sürgősségi szakápolóját és Antalné Szedenics Anita műtős szakasszisztenst, akik magas színvonalon, kiváló szaktudásukkal és elkötelezetten gyakorolták hivatásukat, akik méltók Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségéhez.

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A kórház vezetésének dicsérő oklevele elismerésben Bécsi Eszter, Csermely Annamária, Palánki Tamara és Városi Adrián, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzős, 13. A osztályos, gyakorló ápolótanulói részesültek, akik kórházi gyakorlat ideje alatt a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották a betegágy mellett. Az elismeréseket Szaniszló Edit, a tagintézmény vezetője és Nagy Zoltán, a kórház főigazgatója adta át.

A műsorban közreműködött szavalatával Jani Gitta tanuló ápoló, valamit Németh Noémi, Németh László, Szűcs Krisztián, Vörös Gergő zenés előadásukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában