Sokan még mindig itt vannak közöttünk

2019.03.05. 16:00

A kommunista diktatúrák áldozatairól emlékeztek meg Várpalotán

A történelem bizonyítja, hogy a magyar nemzet igenis képes a jó oldalra állni, a legnehezebb időkben is képesek vagyunk nagyszerű teljesítményekre – mondta el Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján a minap.

Szabó Péter Dániel

Sokáig hazudtak nekünk a történelmünkről – hangsúlyozta Campanari-Talabér Márta polgármester

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma konferenciatermében tartott megemlékezésen a városvezető kijelentette: sokáig hazudtak nekünk a történelmünkről.

Sokáig hazudtak nekünk a történelmünkről – hangsúlyozta Campanari-Talabér Márta polgármester Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Mindig azok, akik leverték a szabadságharcainkat. A gyilkosok, a hóhérok, a pribékek, a vérbírók és a hazaárulók. Kihasználták a világháború hosszúra nőtt árnyékának sötétjét, s a fasizmus bélyegét nyomták rá olyan tiszta lelkű szabadságharcosokra, akiket a haza üdve vezetett az önfeláldozás barikádjaira. Ma sincs ez másképp. Új köntösbe bújtak és mindenkit lefasisztáznak vagy éppen náciznak, aki nincs azonos véleményen velük. Ők a hibásak azért, hogy még ennyi évvel a felemás rendszerváltás után is sokan úgy érzik, sem a saját életükben, sem a nemzet sorsában nincs mit tenni, mert nem mi fogjuk a gyeplőt és különben is: mindig a rossz oldalra álltunk és bűnös nép vagyunk. Pedig nem vagyunk bűnös nép és nem álltunk mindig a rossz oldalra. Minden ilyen kishitű mondat egy-egy rács a kommunisták szellemi börtöncelláin. Nem érünk többet másoknál, de kevesebbet sem – jelentette ki az összegyűlt emlékezők előtt Campana­ri-Talabér Márta.

Várpalota polgármestere kiemelte, a történelem bizonyítja, hogy a magyar nemzet igenis képes a jó oldalra állni, a legnehezebb időkben is képesek vagyunk nagyszerű teljesítményekre. Képesek vagyunk felülemelkedni a nyomor és a megosztottság akadályain, képesek vagyunk összekapaszkodni és megmenteni, utána pedig megváltoztatni ezt az országot.

– A kommunista bűnök elkövetői soha nem kértek bocsánatot. Néhányan a felelősök közül még mindig itt vannak közöttünk, s itt vannak az utódaik is. A 21. századi kapitalista kommunisták, a diktatúra modern örökösei. Akik új esélyt akarnak, akik mindent ígérnek, hogy aztán megint mindent elvegyenek. Tartozunk annyival a tönkretett, elüldözött, kisemmizett, legyilkolt millióknak, hogy megtartjuk az áldozatok emlékét. Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését. Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, és kinyilvánítjuk érvénytelenségét – mondta el a városvezető.

A folytatásban Vaszily Zsolt elnök vezetésével a Palotai Turul Társaság tagjai adtak az alkalomhoz illő verses-zenés műsort, majd Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történésze tartott érdekfeszítő előadást a Kommunista diktatúra Várpalotán címmel.

A rendezvény keretében megtekinthető volt Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 című vándorkiállítás az intézményben, majd a program koszorúzással és mécsesgyújtással zárult a Faller középiskola falán található emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában