fókuszban a bűnmegelőzés

2019.03.05. 07:00

Pápai továbbképzésen vettek részt a kortárssegítők

Főként a csalók észlelésére és a bűncselekmények megelőzésére hívták fel a nyugdíjasok figyelmét a rendőrök az úgynevezett kortárssegítők pápai továbbképzésén.

Polgár Tibor

Forrás: archív

A Veszprém Megyei Rendőr- főkapitányság a Veszprém Megyei Kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztálya igazságügyi osztályával és a térség jelentősebb idősszervezeteivel közösen – országosan is újszerű programként – 2011-ben indította el a megyében az időseket célzó bűnmegelőzési kortárssegítő programot.

Ennek lényege, hogy maguk az érintettek az aktivitásuk, a helyi közösségben betöltött szerepük alapján látnak el feladatokat kortársaik között az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésével kapcsolatosan.

Az említett projekt, továbbá a Fókuszban a biztonság elnevezésű bűnmegelőzési pályázat keretén belül a pápai rendőrök összehívták a kapitányság illetékességi területén tevékenykedő bűnmegelőzési kortárssegítőket, s ismertették velük az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzőit. Ezt követően a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa prevenciós tanácsokat adott a megjelenteknek. Az előadók többek között arra kérték a jelenlevőket, hogy a besurranások megelőzése érdekében napközben is zárják a kaput és a bejárati ajtót, idegeneket soha ne engedjenek be otthonukba. Kitértek a házaló árusoktól vásárolt termékek veszélyeire is, hiszen az ilyen módon eladni kívánt áruk gyakorta rossz minőségűek vagy felárazottak, és garancia sem jár hozzájuk.

A rendőrök ezenkívül felhívták a figyelmet az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatnak álcázott termékbemutatókra, valamint szóba került az úgynevezett „unokázós csalás” jelensége, amely többnyire megelőzhető azzal, ha azonnal visszahívják telefonon az állítólagosan segítséget kérő vagy bajba jutott unokát, illetve annak szüleit.

A rendőrkapitányság továbbra is várja az idős kortárssegítőkhöz csatlakozni kívánó nyugdíjasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában