Biztonságos és családbarát

2019.04.15. 07:00

Ellenzik a jetski megjelenését a Balatonon

A polgármesterek zöme ellenezte a jetski megjelenését a tavon, ez derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) minapi közgyűlésén Fonyódon, ahol átadták a Balaton-díjakat is.

Kovács Erika

Horváth Tihamér, Gergely Gellért atya, aszófői plébános, Kiss Domonkos alperjel, Mihályi Jeromos perjel, Heizler György és Balassa Balázs Fotó: Balatoni Szövetség

A közgyűlésen elfogadták a BSZ tavalyi munkájáról szóló beszámolót, valamint a munkatervet. Támogatták, hogy a Balatoni Horgász Szövetség csatlakozzon pártoló tagként a Balatoni Szövetséghez, amit az elnökség javasolt.

Több polgármester is véleményt alkotott az elektromos hajók Balatonon történő megjelenésével kapcsolatban. Elhangzott, sürgős lenne meghatározni, milyen irányvonalat akarnak képviselni az önkormányzatok. Jelenleg a BSZ az egyetlen olyan szervezet, amely átfogja a tavat, így képviselni tudja az emberek érdekeit. Rövid időn belül az érintett önkormányzatoknak – civilekkel, szakemberekkel közösen – el kell dönteniük, hogy az elektromos hajók tekintetében mi legyen a „jövőkép” a Balatonon. A BSZ polgármesterei kifejtették, tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de ez – mint mondták – csak a hagyományok, az értékek megőrzése mellett történhet. Szerintük a családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra, a Balaton egy biztonságos vízfelület, melyet fenn kell tartani.

Horváth Tihamér, Gergely Gellért atya, aszófői plébános, Kiss Domonkos alperjel, Mihályi Jeromos perjel, Heizler György és Balassa Balázs Fotó: Balatoni Szövetség

A legnagyobb vitákat az elektrojetek esetleges megjelenése keltette, amelyeket eddig nem használtak a tónál. A polgármesterek többsége ellenezte az elektromos jetski megjelenését a Balatonon, majd felvetették külön erre a célra kialakított vízi sportpályán történő használatát.

A közgyűlés úgy határozott, hogy a Balaton Fejlesztési Tanáccsal közösen felmérik az összes Balaton-parti önkormányzat elektromos hajókkal kapcsolatos álláspontját, és ezek alapján tesznek javaslatot a törvényi szabályozásra.

A közgyűlésen átadták a Balaton-díjakat is, amit Horváth Tihamér és Heizler György, a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége nevében pedig Gergely Gel- lért atya, aszófői plébános, Kiss Domonkos alperjel, Mihályi Jeromos perjel vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában