Megújult tartalom és stúdió

2019.04.05. 07:00

Herendi Gábor huszonöt éve dolgozik a Veszprém Televíziónál

Terveinkben szerepel az eszközök megújítása, mondta Herendi Gábor, a Veszprém Televízió ügyvezető-főszerkesztője, akivel tartalmi és formai megújításról beszélgettünk.

Balla Emőke

Az első nagy tervem az volt, hogy a televízió két alapvető pillérét – a magazint és a híradást – megújítsam, mondta Herendi Gábor Fotó: Pesthy Márton

Amikor több mint egy éve átvette a televíziót, a stabilitás, minőség, megújulás hármas jelszóval kezdte a munkát. Milyen tervekkel érkezett?

– A korábbi igazgató, Szegedi László nyugdíjba vonult, akkor neveztek ki ügyvezető-főszerkesztőnek, előtte felelős szerkesztő voltam. Azért vállaltam a feladatot, mert úgy éreztem, hogy stabil költségvetéssel, nagyon jó szakmai háttérrel tudjuk folytatni a munkát. Huszonöt éve dolgozom a televízióban, főállásban vagy mellékállásban, de volt olyan időszak is, hogy csak hír­olvasóként voltam jelen.

Negyed évszázada kötődik a szerkesztőséghez?

– Igen. 1994 elején kezdtem egy szórakoztató műsorral, Halló volt a címe. Mindig nagyon büszke voltam rá, hogy profi kollégákkal dolgozhattam együtt. Már több évvel ezelőtt kollégáimmal együtt úgy gondoltuk, jó lenne megújítani a televíziót, tartalmilag, formailag is. Arról már régóta beszéltünk, hogy jó volna új stúdióhátteret készíteni.

Az új stúdió pár hete elkészült.

– A Veszprém Tv 1996-ben költözött ebbe a székházba, húsz évig a korábbi háttérben dolgoztunk, ami mára nagyon megfáradt. A 2000-es évektől kezdve a nagy televíziók a „green box”-okból elmozdultak az épített stúdiók felé. Bár mi nem vagyunk országos televízió, de megpróbáltuk ezt a trendet követni; megépítettük az új stúdiót. A fő cél egy innovatív, sokoldalúan használható enteriőr kialakítása volt, amely illeszkedik a megújuló tartalmi igényekhez is. A cég műszaki vezetőjének, Balogh Istvánnak az irányítása mellett született meg az elképzelés, az operatőrök is hozzátették a gondolataikat.

Az új stúdióháttérrel együtt megújult a tartalom is. Melyek a főbb változások?

– Amikor rám bízták a cég vezetését, az első nagy tervem az volt, hogy a televízió két alapvető pillérét – a magazint és a híradást – megújítsam. Az első lépések egyikeként megállapodtunk az MH Légi Irányítási és Vezetési Központtal, hogy hivatásos meteorológusaik jelzik a várható időjárást, ezt tavaly március óta láthatják a nézők. Felgyorsult életünkben médiafogyasztási szokásaink is változnak, ezért változott a magazinműsor is; úgy éreztem, heti egy helyett hatásosabb két alkalommal valamivel rövidebb műsort készíteni. Most hetente kétszer, hétfőn és pénteken jelentkezik a magazin, hétfőn közéleti jellegű, pénteken könnyebb témákat adunk, a műsort szerdán és vasárnap ismételjük. Mindig igyekszünk aktuális témákat hozni, elmozdultunk a világ eseményei, történései irányába is. Van közélet, gazdaság, civilek, élet és egészség, környezetünk, valamint kultúra rovat, a rovatoknak pedig különböző színei. Ennek még az elején tartunk, ebben még sokat lehet fejlődni.

Nemrég indult egy családi magazinműsor és egy, a megye értékeit bemutató sorozat.

– A családi magazint havonta láthatják a nézők, bemutattuk többek között az etyeki Korda Filmstúdiót, az eplényi sípályát. Megyénk építészeti és természeti értékeit a Szeretünk itt élni című sorozatban láthatják a nézők, négy-öt perces műsorban. A televízió tartalmi megújításában nagyon jó partnerekre találtam, a kollégák örültek a változásnak, élvezettel dolgoznak.

A Veszprém Tv a város mellett a régió híreit is közvetíti.

– A televízió 16 településen körülbelül 30 ezer háztartásban, a nap 24 órájában szolgáltat műsort. A város és a térség minden jelentősebb közéleti, politikai, kulturális és sport­eseményéről, gyermek- és családi rendezvényeiről beszámol. 2012-től a Veszprém Tv Kft. az MTV regionális műsorgyártó partnere. 2017-ben több mint 800 alkalommal juttattuk el Veszprém és térségének híreit az M1, a Duna Tv, az M2, az M4 és az M5 műsoraiba, 2018-ban ez a szám már több mint ezer volt. Az országból 20-22 városi tévé szintén beszállító, a veszprémi évek óta az első három-négy legtöbb hírt adó között szerepel.

Az első nagy tervem az volt, hogy a televízió két alapvető pillérét – a magazint és a híradást – megújítsam, mondta Herendi Gábor Fotó: Pesthy Márton

A híreket, információkat a veszprémi szerkesztőség ajánlja, vagy a budapesti szerkesztők kérik?

– Nagyrészt ajánljuk, de előfordul, hogy ők kérnek tőlünk élő bejelentkezést. Szerződésünk értelmében minden nap minimum egy stáb (szerkesztő-operatőr) áll készenlétben, hogy a híreket adja, elsősorban az M1 hírcsatornára. Hárman készítjük ezeket az anyagokat, én is benne maradtam a gyártásban, bár egyelőre kevesebbet vagyok a képernyőn. Az MTVA-hoz való „bedolgozás” szakmai fejlődést jelent.

Mérik a tévé nézettségét?

– Legutóbb a Bakony Expón készítettünk saját felmérést. Ez azt mutatta, hogy nemcsak az idősek, hanem a középkorúak és fiatalok is nézik a műsorainkat, sokan a honlapunkról. Éppen ezért elmozdultunk az internet irányába, a honlapon folyamatosan megjelennek a legfrissebb hírek.

Mik a szerkesztőség tervei, milyen feladatok várják?

– Mindig vannak feladatok, de a csapat egy irányba húz, jó a kollektíva, ez fontos. A televízióban közel harmincan dolgoznak, főállásban csaknem húszan. Terveinkben szerepel az eszközeink megújítása. A televíziózás drága műfaj, sokmilliós kamerákkal dolgozunk, újabb kamerákat szeretnénk. Ennek anyagi vonzatát elő kell teremteni. A Veszprém Televízió városi tulajdonú, de kereskedelmi tévé, a több mint 150 millió forintos éves költségvetés egy része (70 millió forint) az önkormányzati támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában