Két ütemben 2022 végéig készül el

2019.04.12. 11:24

Megújul a veszprémi déli elkerülő

Kormányhatározat biztosít forrást a 8-as út Veszprémet délről elkerülő szakaszának felújítására, és megépül a 8-as és 82-es utak összekötő szakasza, jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester.

Marton Attila

Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester.

Fotó: Önkormányzat

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, az elmúlt egy évben sikerült elérnie Porga Gyula polgármesterrel, hogy visszakerüljön a kiemelt útfejlesztési programok közé a 8-as út Veszprémet délről elkerülő szakasza. A napokban döntött a kormány arról, hogy forrást biztosít a fejlesztéshez. A beruházással megújul a 8-as út a litéri elágazótól a balatonfüredi csomópontig, valamint megépül a 82-es és 8-as út összekötése. A fejlesztés előzménye, hogy Navracsics Tibor 2010 és 2014 közötti munkájának eredményeként elkészültek a kiviteli tervek, és megtörténtek a kisajátítások, idézte fel az országgyűlési képviselő.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester. Fotó: Önkormányzat

Porga Gyula polgármester arról beszélt, a fejlesztés az önkormányzat és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közös munkájának eredménye, amelyet a kormány méltányolt. A döntéshez hozzájárult, hogy Veszprém fontos helyszíne lesz a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságnak, és hogy a város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

A fejlesztés két ütemben készül el: 2021 végéig a litéri elágazótól a balatonalmádi csomópont előtti szakaszig újul meg a 8-as főút, valamint összekötik a 82-es és 8-as utat, ez szolgálja majd ki a város új szabadidőközpontját, ahol rövidesen megkezdődik az uszoda építése és 2020-ban az Aréna bővítése is, részletezte a polgármester. A fejlesztés révén a mostani egyetlen csatlakozás helyett három irányból lesz megközelíthető az Aréna.

A fejlesztés második szakaszában – a 49-es kilométerszelvénytől – épülnek meg a balatonalmádi és balatonfüredi, jelenlegi lámpás kereszteződések helyén a külön szintű csomópontok. A mintegy 8 kilométeres elkerülő út kétszer két sávval, fizikai elválasztással épül meg. A közbeszerzési eljárást rövidesen kiírják, év végére kiválaszthatják a kivitelezőt is, a fejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában