Biztonságosabbá vált

2019.05.09. 07:00

Felújították a zirci összekötő út három kilométeres szakaszát

A forgalombiztonság javulását eredményezi a Zircet, Bakonybélt és Nagygyimótot összekötő 8301-es út közel három kilométeres szakaszának megújítása – hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Polgár Bettina

Az 1912-ben épült híd is teljeskörűen megújult a beruházás során

Fotó: Polgár Bettina

Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója kiemelte, 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indították el. A program egyik elemeként Veszprém megyében a 8301-es – Zircet, Bakonybélt és Nagygyimótot összekötő – út több mint 2,8 kilométeres szakaszát teljesen megújították. A kivitelező 350 millió forintból valósította meg a beruházást.

Megtudtuk, az út Bakonybél és Bakonykoppány közötti külterületi szakaszán a kivitelező a felújítás során ívkorrekciót végzett, az ehhez csatlakozó szakaszon pedig kicserélték a kopóréteget. A burkolat felújításával párhuzamosan az árkokat is kitisztították, illetve stabilizálták a padkát.

– A kivitelezési munkák során az érintett szakaszon található híd teljes körű átépítése is megvalósult. A korábbi híd több mint 100 éve, 1912-ben épült, nem felelt meg a mai igényeknek, forgalmi viszonyoknak – fejtette ki Fekete János. A Közút megyei igazgatója megjegyezte, emellett elvégezték az útszakaszon a meglévő KRESZ-táblák cseréjét, a burkolati jelek felfestését.

Az 1912-ben épült híd is teljeskörűen megújult a beruházás során
Fotó: Polgár Bettina

Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere kiemelte, a környék természeti adottságai miatt kifejezetten népszerű a turisták körében, ezért különösen fontos a jó megközelíthetőség. – Az elmúlt öt évben Bakonybélben a vendégéjszakák számra 25 ezerről 50 ezerre nőtt. A látogató és az átutazó vendégek száma pedig ennek a kétszerese, háromszorosa is lehet – hangsúlyozta. A polgármester megjegyezte, sok turista személyautóval közelíti meg a térséget, ezért lényeges volt, hogy növeljék a vendégek utazási minőségét, komfortját.

Kovács Zoltán országgyű­lési képviselő rámutatott, a munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek az érintett útszakaszon, idén áprilisban pedig megtörtént a műszaki átadás.

– Magyarországon fontos húzóágazattá vált a turizmus, tavaly 12,8 millió vendégéjszakával számolhatott az ország – emelte ki. Hozzáfűzte, a Bakony térségében a turizmus három ága is jelen van: a bakancsos turisták mellett szerepet kap a vadászturizmus, illetve a pihenni vágyók is előszeretettel keresik fel a környéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában