magasabb részvételt vár

2019.05.09. 07:00

Kövér László tartott fórumot a várpalotai Thury-várban

Az Európa Parlamenti (EP) választás arról szól, hogy lesz-e egyáltalán európai jövő, hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán este a várpalotai Thury-várban tartott fórumán.

Szabó Péter Dániel

Kövér László emlékeztetett, az Eurobarometer felmérése szerint az Európai Unió polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ez a harmadik EP-választás, amin Magyarország részt tud venni, ám olyan nem volt, ahol valódi európai kérdésekről kellett volna dönteni. Inkább egyfajta tömeges népszerűségi felmérés szokott ez lenni. Ezúttal azonban másról van szó. Nem csak arról döntünk, hogy a hazánknak jutó 21 mandátumból melyik párt hányat tudhat majd magáénak, hanem arról, hogy lesz –e egyáltalán európai jövő – mondta el Kövér László a Thury-vár zsúfolásig megtelt rendezvénytermében.

Ez azon múlik, tette hozzá az Országgyűlés elnöke, hogy bevándorlásellenes politikusok irányítják-e az Európai Uniót, akik meg akarják azt őrizni keresztény gyökerű közösségnek, vagy olyanok, akiknek a célja az, hogy a földrész kevert népességű és multikulturális legyen.

Kövér László emlékeztetett, az Eurobarometer felmérése szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg Fotó: Szabó Péter Dániel

Kövér László emlékeztetett, az Eurobarometer felmérése szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg. Nem meglepő, hiszen az Európai Unió tagállamaiban a tömeges illegális migráció növelte a bűnözést, a nők elleni erőszakot, s az elmúlt években több mint háromszáz ember halt meg terrorcselekményben. Az emberek ezen szeretnének változtatni, ez a tétje az EP-választásnak.

A várható magyarországi részvételi arányt firtató kérdésünkre Kövér László elmondta, nem szeret jósolni, ám meglátása szerint az elmúlt két alkalommal azért volt viszonylag alacsony a választói részvétel a voksoláson hazánkban, s az EU más országaiban is, mert az emberek nem érezték a kapcsolatot a távoli, bonyolult brüsszeli döntéshozatal és mindennapi életük között. Mára ez a tömeges migráció miatt megváltozott, amiből logikusan az következik, hogy a korábbiaknál magasabb lehet a részvételi hajlandóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában