Jogtalan elsajátítás a vád

2019.05.25. 07:00

Több tízmillió forintot kell visszafizetnie az egykori balatoni szállodatulajdonosnak

Negyvenkilencmillió forint és kamatai kifizetésére kötelezte a bíróság W. György korábbi balatoni szállodatulajdonost.

Marton Attila

Az ismert vitorlázó tulajdonosa és ügyvezetője volt egy balatonalmádi szállodát üzemeltető cégnek, amely az E.ON-tól vásárolta a villamos energiát. A cégnek 2008-tól két éven át túlszámlázott az energiaszolgáltató. A cég jelezte az ügyfelének a túlfizetést, ám az áramszolgáltató nem a túlszámlázott mintegy 11,8 millió forintot, hanem ügyintézői és technikai hibák miatt tévedésből a vállalkozás által több éven keresztül befizetett teljes áramdíjat, közel 120,5 millió forintot utalt vissza a társaság számlájára.

Az összeget azonban visszautalás helyett több számlára utalták tovább. A machináció miatt indított büntetőügyben két év próbaidőre felfüggesztett tíz hónap fogházbüntetésre és 49 millió forint vagyon­elkobzásra ítélte 2017-ben a Győri Ítélőtábla W. Györgyöt, akit jogtalan elsajátítás vétségében talált bűnösnek.

Az energiaszolgáltató az elsőfokú ítélet után polgári pert indított, hogy visszakövetelje az összeget. A felperes 59,67 millió forint kártérítés megfizetése iránt nyújtott be keresetet, és az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék 49 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte a 78 éves alperest, azonban az összeget meghaladóan a keresetet elutasította. W. György az elsőfokú ítélet megváltoztatása és a kereset teljes elutasítása iránt terjesztett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A bíróság szerint az alperes felismerte az utalás téves voltát és az összeget elkülönítette a W. Kft. vagyonától, pénzforgalmi számlájától. Ezt az elkülönítést azonban úgy végezte el, hogy az összeggel fiktív jogcímeken alapuló átutalásokkal a sajátjaként rendelkezett.

Az ítélőtábla megállapította, az alperes akkor tanúsított volna kellően gondos magatartást, amennyiben a tévesen átutalt összeget visszautalja a felperesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában