Segítenek a melegben

2019.06.29. 11:00

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyáron is ügyel Veszprémben

Leginkább a téli krízisidőszakban kerülnek nem óhajtott reflektorfénybe az utcán élő honfitársaink. Azonban a hajlék nélküli emberek között többen a rekkenő hőséget, a napokban tapasztalt afrikai meleget is a szabadban igyekeznek „kihúzni”.

Juhász-Léhi István

Ezekben a napokban két utcai szolgálatuk működik négy munkatárssal – tudtuk meg Szaller Péter koordinátortól Fotó: archív

– Ilyenkor is működik az utcai szolgálat, csak most nincs 24 órás készenléti ügyelet – fogalmazott a Napló kérdésére Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi koordinátora. Elmondta: két utcai szolgálatuk működik, négy munkatárssal, akiknek feladata a kapcsolattartás és a közterületen való jelenlét. Amikor ilyen tartós, nagy melegek vannak, hasonlóan a hideghez, a szociális ügyekért felelős államtitkár kiadta a vörös kód riasztást, amire reagálniuk kell. Elhangzott, a mál­taiak autója nyáron fel van töltve védőitallal, ásványvízzel, és az utcákat, tereket járva segítenek a rászorulókon.

Ezekben a napokban két utcai szolgálatuk működik négy munkatárssal – tudtuk meg Szaller Péter koordinátortól Fotó: archív

Ebben az időszakban sem üres a máltaiak központja, de persze érezhető a létszámban, hogy egy kicsit visszaesik a kihasználtság a kemény téli időszakhoz képest. A különböző, közterületen dolgozó szervezetekkel, hatósági munkatársakkal rendszeresen leül a szeretetszolgálat egyeztetni, így, mondhatni, szoros kapcsolatban vannak a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és az egyéb szociális szolgáltatókkal.

Beszélgetésünk idején is egy hasonló programra készültek Szaller Péterék, amelynek témája „a közterületeken felmerülő problémák és azok orvoslásának lehetősége” volt. Fontosnak tartotta kiemelni azt is: ha bárki olyat tapasztal, hogy valaki kint az utcán egyértelműen olyan állapotban van, ami miatt segítségre van szüksége, akkor kérdezzük meg tőle, hogy van, és ha kell, hívjunk segítséget. Halljuk, lássuk meg, ha valakinek segítség kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában