a békeszerződés 99. évfordulója

2019.06.05. 12:25

Emlékezés Trianonra Balatonfüreden: Ismerjük meg a határon túli magyarságot!

A határon túli magyarságra helyezte a súlyt Révész Tamás történész köszöntőjében, Balatonfüreden a Trianoni békeszerződés 99. évfordulója apropóján, a Kovászna parkban.

Kovács Erika

-Az ország kétharmadát elcsatolták, lakossága több mint felét elvesztette, több mint 3,3 millió magyar anyanyelvű ember került az utódállamokhoz, utalt az 1920. június 4-i béketiktátumra Révész Tamás. A történész elmondta, 1918-1920 között legalább 20 ezer ember veszítette életét különböző határháborúkban és harcokban, amit a magyar csapatok a csehszlovák, illetve a román hadsereg ellen vívtak, és 400 ezer magyar hagyta el otthonát, és érkezett a trianoni Magyarországra. A történész ismert, és kevésbé ismert személyek példájával méltatta a határon túli magyarságot, akik rendkívül sokat tettek honfitársaikért.

-Sokan nem nézik, hogyan lehetne egy Kárpát-medencei magyar hazát létrehozni, pedig a határon túli magyar közösségek az elmúlt száz évben rendkívül sokat tettek az egyetemes magyar kultúráért, például tudományban, zenei téren és sportban.

Jobban akkor lehet őket megérteni, ha az életüket jobban megismerjük, elmegyünk oda, olvasunk róluk, fogalmazott Révész Tamás. Az emlékezés után Bóka István polgármester és Hári Lenke alpolgármester megkoszorúzta a Trianoni emlékművet, majd a Radnóti iskola diákjai, a Balatonfüred Néptáncegyüttes, és a város fúvós zenekara tette meghitté a visszatekintést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában