önzetlen segítők

2019.06.22. 11:00

Pelikán-díjat kaptak a zirci véradók

Az Országos Vérellátó Szolgálat a véradási aktivitás elismerésére az idén Pelikán-díjat alapított.

Rednágel Zsuzsanna

A kitüntetett véradók büszkék a Pelikán-díjra, balról Endresz Imre, Vancsai Róbert, Cziráki István

371 elismerést – 1 gyémántot, 20 aranyat, 100 ezüstöt, 250 bronzot – osztottak ki a régióközpontokban szervezett ünnepségeken. A csendes hősöket köszöntötték, akik önzetlenül, vérükkel életeket mentenek. Azokat díjazták, akiknek az első véradása legalább három éve volt és jelenleg is aktívak. Elsődleges szempont volt – a teljes véradói életút aktivitása mellett – az elmúlt három év véradásainak száma.

A budapesti díjátadóra hárman kaptak meghívást a bakonyi kisvárosból, Cziráki Istvánt ezüst, Vancsai Róbertet és Endresz Imrét bronz Pelikán-díjjal jutalmazták, mellé egyedi oklevelet kaptak, rajta kinek-kinek a véradói életútját szimbolizáló kördiagrammal. Örömmel vették át a pelikánt ábrázoló üvegszobrocskát, csőrében jelképes vércseppel. A kicsinyeit vérével tápláló pelikán az áldozatkészséget, a szeretetet jelképezi. Leonardo da Vinci bestiáriuma azt írja a madárról, amikor rátalált a kígyó által megölt fiókáira, feltépte a mellét és vérében megfürdetvén keltette életre őket. A három kitüntetett nagyon büszke az elismerésre.

A kitüntetett véradók büszkék a Pelikán-díjra, balról Endresz Imre, Vancsai Róbert, Cziráki István

Cziráki István tizenkilenc éves kora óta rendszeresen ad vért, élete részévé vált az önzetlen segítés. Százhetvenkilencszeres véradó, örül, ha segíteni tud beteg embertársainak. Vancsai Róbert tizennyolc éves volt, amikor a dudari bányánál először adott vért, követve munkatársai példáját. Bár kicsit tartott tőle, de utána felfrissült a szervezete.

Endresz Imre száznegyvenhétszeres véradó, húszéves volt, amikor katonaként először nyújtotta karját véradásra, akkor szabadság járt érte. Azért ad vért, mert jó érzéssel tölti el, hogy segíthet másokon. Mindhárman hangsúlyozták, szeretnék, ha több fiatal is szívügyének érezné az önkéntes véradást, az egy alkalommal levett vérmennyiség három ember életét is megmentheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában