Akkor a tízparancsolat sem jelentett semmit

2019.07.01. 07:00

A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek

A vészkorszakban elhurcolt és meggyilkolt zsidó polgárokra emlékeztek a holokauszt-emlékműnél és az egykori veszprémi gettók emléktábláinál vasárnap.

Marton Attila

Schweitzer Gábor hangsúlyozta, a soá kitervelői és végrehajtói a zsidóság teljes elpusztítására törekedtek Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A két veszprémi gettóban összezsúfolt százakat – helyi és környékbeli zsidó polgárokat, főként időseket, betegeket és gyermekeket – 1944 június második felében deportálták Auschwitzba, ahonnan többségük, mintegy 700 személy soha nem tért vissza.

Ugyanazon család tagjai vagyunk

– Minden zsidó honfitársunk, aki a vészkorszak áldozatává vált, személyes veszteség a magyarok számára, mert nemzetként ugyanazon család tagjai vagyunk – fogalmazott beszédében Porga Gyula polgármester a városi Holokauszt-emlékműnél tartott megemlékezésen. Kiemelte, közös felelősségünk, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a vészkorszak borzalmai. Hozzátette, a magyarországi zsidó közösség a nemzet eleven részét alkotta, mégis idegenként kellett meghalniuk. – Veszprém olyan közösség, amely nem tűri a kirekesztést, büszke hagyományaira és sokszínűségére, így zsidó közösségére is, amely fontos része a város vallási, kulturális és szellemi életének – tette hozzá a polgármester.

Schweitzer Gábor hangsúlyozta, a soá kitervelői és végrehajtói a zsidóság teljes elpusztítására törekedtek Fotó: Penovác Károly/Napló

Semmibe vették a tízparancsolatot

Schweitzer Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa beszédében hangsúlyozta, a soá kitervelői és végrehajtói – akik a zsidóság teljes elpusztítására törekedtek – semmibe vették a tízparancsolatot, a zsidó-keresztény civilizáció örökérvényű erkölcsi és vallási alapnormáit. Hozzátette, így tettek a helyi polgári közigazgatás és csendőrség vezetői is, amikor a zsinagógát jelölték ki a zsidóság egyik kényszerlakhelyének. Hozzátette, a veszprémi zsidó közösség tagjai igyekeztek hasznos polgáraivá válni a városnak, az emancipáció vívmányai azonban pillanatok alatt váltak semmissé a vészkorszakban.

A veszprémi emlékműnél tartott megemlékezésen közreműködött Szilvásiné Csordás Éva, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője és a Veszprémi Hit Gyülekezete fiataljai. A rendezvény előbb a zsinagóga emléktáblájánál folytatódott Budai Miklós főkántor gyászénekével, majd a résztvevők a Komakút téri emléktáblánál helyezték el az emlékezés virágait és köveit. Az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség megemlékezése a zsidó temetőben tartott gyászistentisztelettel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában