Huszonhat kilométer magasra jutott a speciális űrbatyu

2019.07.22. 11:00

A sztratoszférát célozták meg a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai

Sikeres küldetést hajtott végre a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Holdra szállás 50. évfordulóján. Első magas légköri ballonjukat a jégpálya melletti futballpályáról indították szombat délelőtt, megcélozva a sztratoszférát.

Borsos Renáta

Az űrbatyu felengedése előtti pillanatok

Fotó: Tisler Anna

A speciális ballon útja során káprázatos felvételeket készített, majd a tihanyi part közelében a Balatonban landolt

A világűr határmezsgyéjéhez elindított űrbatyu utazását hosszas szervezés, tervezés előzte meg, tudtuk meg az egyesület elnökétől, Ivanics Ferenctől. Egyedi expedícióként a maguk által épített szerkezetben helyet kapott egy, a levegő hőmérsékletét és sűrűségét mérő eszköz, több műszer és három akciókamera.

A ballont a Sztratosz Feri elnevezésű legopilóta „vezette”, helyet adva maga mellett a küldetéshez kapcsolódó országos rajzpályázat nyertes alkotásainak. Az Apollo 11 program mementójaként a világűr felé indított ballonban több emléktárgy is utazott, köztük egy dedikált fotó a néhai Magyari Béla űrhajóstól – ő volt, aki Farkas Bertalan helyetteseként végül nem jutott el a világűrbe. Tiszteletére a csillagászok szimbolikusan teret engedtek utazásának.

Az űrbatyu felengedése előtti pillanatok
Fotó: Tisler Anna

A speciális kutatóballon, mely körülbelül három órán át tartózkodott a levegőben, már az elrajtolást követő néhány percben készített felvételeket. A tagok az indítást követően GPS és rádió segítségével követték útját. Nem várt fordulattal a szerkezet a tihanyi part közelében a Balatonban landolt. Egy vitorlázó család kiemelte a vízből, és Tihanyban átadta az egyesületnek. Az első nyers, feldolgozatlan képek is ámulatba ejtően szépek, az egyesület közösségi oldalán megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában