erdőtüzek és balesetek

2019.07.23. 16:00

Hogyan telik egy pápai tűzoltó mindennapi szolgálata?

A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője által a tűzoltók mindennapjaiba pillanthattak be a Gyurátz Körbe látogatók hétfőn.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Horváth Sándor tűzoltó alezredes, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (PHTP) parancsnoka tartott előadást a tűzoltóság életéről, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően hétfőn az evangélikus látogatóközpontban.

Mint megtudtuk, a PHTP 2012-től a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezeti rendszerében működik. Öt tűzoltó gépjárművel látják el a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet a működési területükbe tartozó 69 településen. Jelenleg Pápán 62 fős a készenléti állomány, a napi létszám tizenhárom fő. Továbbá munkájukat hat önkéntes tűzöltő egyesület segíti.

Horváth Sándor, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka engedett bepillantást a tűzoltók mindennapjaiba Fotó: Laskovics Márió/Napló

A parancsnok megjegyezte, a hivatásos tűzoltói állomány 24 órás szolgálatot lát el. A tűzoltók egy napját felvázolva elmondta, adott tematika szerint halad az élet. A reggel 7 órai, az információk és a technikai eszközök átadásával járó váltást követően, a reggeli közben a szolgálatparancsnok felolvassa az előző két nap történéseit, illetve meghatározza a feladatokat. Délelőttönként általában szerelési gyakorlatokkal, különféle intézményekbe való látogatásokkal, helyismereti foglalkozásokkal telik. Ebéd után csendes pihenőt tartanak. A délutánok többnyire karbantartással, valamint sporttal, edzéssel telnek. 16 óra után pihenés, tévénézés és sportolás áll rendelkezésükre. 22 órakor nyugovóra térnek. Riasztás esetén azonban – az országban egyedüli szervezetként – két percen belül kötelesek kivonulni. Egy szolgálati nap után kettőt pihenhetnek.

– A nyári időszakban szinte az egyik szolgálatnak sem adatott meg a nyugodt éjszakai pihenés tűzjelzők (sokszor téves) riasztása, szabadtéri tüzek, közúti balesetek következtében. A napi szolgálat során be vagyunk osztva, hogy melyik szeren melyik beosztást látjuk el. Az öt hónapos alaptanfolyamon túl, egy idő után már készségszinten berögzülnek a mozdulatsorok. Egy súlyosabb baleset után pszichológiai szolgálat áll rendelkezésünkre a könnyebb feldolgozás végett – tette hozzá Horváth Sándor parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában