reptetés biztonságosan

2019.09.06. 17:30

Egységes keretek közé terelik a drónok használatát az Európai Unióban

Változik a drónokra vonatkozó szabályozás 2020. július elsejétől az Európai Bizottság döntései nyomán.

Polgár Tibor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az általunk megkérdezett drónhasználók elismerik a szabályok és a kontroll fontosságát, de legalább ennyire lényegesnek tartják, hogy észszerű, gyakorlatias kereteket jelöljenek ki a döntéshozók.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a műszaki és üzemeltetési követelményeket is meghatározó új uniós szabályozás legfőbb célja, hogy egységes biztonsági előírásokat teremtsenek a drónok hivatásos és szabadidős jellegű használatát illetően.

Ehhez kapcsolódóan az Európai Unió tagállamainak 2020 júliusától biztosítaniuk kell, hogy az országuk területén használandó összes drón egyedi azonosítóval legyen ellátva, egyúttal regisztrálni kell azokat az illetékes hatóságnál.

Megyénkben is többen használnak drónt, többek között a vízimentők

Emellett a drónok üzemeltetőinek is azonosíthatónak kell lenniük. A 25 kilogrammnál kisebb súlyú drónok üzemeltetői bizonyos feltételek mellett előzetes engedély nélkül is reptethetik majd eszközeiket. Ugyanakkor esetükben kitétel, hogy a drónok nem repülhetnek 120 méternél magasabbra, továbbá az üzemeltetőnek a látómezejében, az emberektől távol kell tartania az eszközt. A tagállamoknak úgynevezett repülési zónákat kell meghatározniuk, ahol a drónokat használni lehet.

Az MTI-től megtudtuk, az Európai Bizottság szerint az új szabályozás megalkotására azért volt szükség, hogy a drónok jelentősen megnövekedett száma mellett is biztosítva legyen az emberek védelme és biztonsága. Az új szabályok az uniós tagállamokban jelenleg hatályban lévő nemzeti előírások helyébe lépnek majd. A döntéshozók elképzelései alapján az üzemeltetők regisztrációja, a drónok távazonosítása, valamint a repüléstilalmi zónák meghatározása révén minden tagállami hatóságnak meglesz az eszköze ahhoz, hogy megelőzze a nem rendeltetésszerű, veszélyes és jogellenes drónhasználatot.

A szabályok kockázati szint szerint három kategóriába sorolják a drónokat: nyitott (25 kilogrammnál könnyebb, alacsony kockázatú drónok), különleges (nagyobb kockázatot magukban foglaló eszközök) és tanúsítványköteles (személy- és áruszállító drónok, illetve azok, amelyek embertömegek felett repülnek). Az utóbbi két kategóriába tartozó drónok üzemeltetése engedélyköteles lesz, és használatuk szigorú ellenőrzése várható.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Patrick Ky, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, Európa lesz az első régió a világon, amely átfogó szabályokkal rendelkezik majd a drónok biztos, biztonságos és ­fenntartható működésének érdekében.

Hozzátette, a közös szabályok fellendíthetik az innovációt és a növekedést ebben az ágazatban. A közös szabályozás hatálybalépésével felváltja az egyes EU-tagállamok nemzeti jogszabályait. Viszont a tagállamok a továbbiakban is meghatározhatnak a területükön belül úgynevezett no-fly zónákat, valamint bizonyos feltételek mellett az uniós szabályozásban foglaltakon túl is korlátozhatják a repüléseket.

Az ügynökség közölte: miután a drónüzemeltetők megkapták engedélyüket a lakhelyük vagy kereskedelmi tevékenységük szerint illetékes államtól, szabadon mozoghatnak az unióban. Ez azt jelenti, hogy az EU-n belüli utazás során vagy az európai drónokkal kapcsolatos üzleti tevékenység kialakításakor zökkenőmentesen működtethetik pilóta nélküli légi járműveiket – olvasható a DJI ARS Budapest drónforgalmazó cég weblapján közzétett tájékoztatóban.

Megyénkben is többen foglalkoznak drónfelvételek készítésével, professzionális szinten és hobbiból egyaránt. Az általunk megkérdezett drónhasználók egyetértettek abban, hogy a repüléseket szabályozni kell, de sokkal rugalmasabbá és gyorsabbá kellene tenni az engedélykérést. Pilóta nélküli légi jármű reptetéséhez eseti légtérigénylésre van szükség, amit a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához kell eljuttatni egy formanyomtatvány kitöltésével.

A probléma az, hogy a hatóság a kérelem beérkezése után 30 nap elteltével engedélyezi a drónreptetést, ez pedig túl hosszú idő a drónt hivatásszerűen használók számára. Az engedélyezés hosszú időintervalluma miatt sokan nem indítják el az igénylést, egyszerűen felszállnak a drónjukkal.

Ám mivel egyre többen reptetnek drónokat és a művelet több veszélyforrást is hordoz magában, az észszerű, gyakorlatias szabályozás mindenkinek érdeke, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek, valamint nem kívánatos, például bűncselekményhez való felhasználásuk, mint például egy betörés helyszínének levegőből történő előzetes felmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában