Sokan költöznek a faluba

2019.09.20. 07:00

Fejlesztésekkel várják Márkón a fiatalokat

Elkészült az óvodabővítés első szakasza, és folyik a vízvezetékek cseréje a Petőfi utcában. A munkálatokra az előbbi esetében 12, utóbbinál 13 millió forintot költ saját erőből a helyi önkormányzat.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– 2012-ben adtuk át az új óvodát Márkón, de már akkor láttuk, hogy előbb-utóbb kicsi lesz majd, mert a Bakonyalján elhelyezkedő szép kis településünk iránt nagy az érdeklődés a fiatalok részéről. Magánberuházásban, az önkormányzat szakmai támogatásával 230 telket alakítottunk ki, arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen ütemben történik meg a betelepülés a faluba – meséli Hartmann Antal polgármester, aki elmondja azt is, hogy az óvoda 2019 szeptemberében már kilencven kisgyermekkel, maximális létszámmal működik.

Szerinte egyre több család dönt úgy, hogy két-három gyermeket vállal, ami a kormány politikájának és a csoknak is köszönhető. – Ha ez a születési tendencia megmarad a faluban, akkor a következő nevelési évben már akár 110- 120 kisgyermekre is számíthatunk – vázolja a helyzetet a polgármester. Az önkormányzat ezért úgy határozott, hogy két csoportszobával bővíti az óvodát. A tetőtér átalakításával 450 négyzetméternyi területhez jutottak, ahol újabb 50 gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség. Az óvodabővítést elkezdték saját erőből, majd a további munkálatok miatt pályázatot nyújtottak be.

Hartmann Antal márkói polgármester mutatja az óvoda készülő tetőterét Fotó: Molnár Sándor

KEOP-támogatásból már az előző években elkészült a tetőtér szigetelése és kicserélték az összes tetőablakot is. A födém kibontása után megépült a felső szintre vezető lépcső és az étellift. A polgármester bízik abban, hogy sikeres lesz a mostani pályázat és megkapják az állami támogatást, amellyel befejezhetik a bővítést. – Ha esetleg nem lesz elég a támogatás, akkor segítséget kérünk a Magyarországi Németek Országos Szövetségétől, akik örömmel vették az óvodabővítés hírét. Valószínűleg így a 2020-as nevelési évre befejezhetjük az óvodánkat – teszi még hozzá Hartmann Antal.

Emellett gőzerővel folynak a munkálatok a Petőfi utcában is. 13 millió forintos beruházás keretében, az önkormányzat finanszírozásában zajlik a több mint 40 éve épített ívóvízcső-rendszer cseréje. Az utca 212 méteres szakaszán az elavult eternit víznyomócsöveket a legmodernebb KPE 90 milliméteres főnyomócsövekre cserélik. A csőcserét tavasszal a Hársfa utcában szeretnék folytatni, ahová az engedélyeket már beszerezték.

A csőcsere után az érintett utak aszfaltozására és modernizálására is sor kerül, a következő öt évben ezeket a fejlesztéseket elvégzik a Rózsafa és a Vasút utcában, valamint a Petőfi utca másik szakaszán is. Emellett folyamatban van a szennyvíztisztító bővítésének tervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában