hatvanadik évforduló

2019.10.03. 11:00

Főnixszobrot kapott születésnapjára Ajka

Szobrot ajándékozott a Főnix ipari park Ajkának a várossá nyilvánítás 60. évfordulójára. Csabai Tibor alkotása, a főnixmadarat ábrázoló, 5,2 méter magas, 10 tábla savmentes acélból készült alkotás szeptember közepe óta díszíti a várost.

Tisler Anna

A képen középen Csabai Tibor, a háttérben látható szobor alkotója Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

Köszöntőjében Schwartz Béla polgármester az előzményekről szólva elmondta, hogy a várossá nyilvánítása 60. évfordulója megünneplésére készülve arra kérték a gazdasági társaságokat, hogy amelyiknek lehetősége van, járuljon hozzá az ünnepségsorozathoz. Három gazdasági társaság köztéri szobrot ajánlott fel.

A Sport utcai körforgalom sportolókat ábrázoló alkotását már átadták, és nemrég vették birtokba a Csikódombon a csikót mintázó szoborkompozíciót.

A képen középen Csabai Tibor, a háttérben látható szobor alkotója Fotó: Györkös József

Dienes Attila és Csabai Tibor az Alkotmány utcai körforgalomba tervezett egy alulról megvilágított kristályszobrot, amely szeretnék, ha megvalósulna.

Vingelman József, a park projektmenedzsere elmondta, a Főnix park története 1996-ra nyúlik vissza. Annak történetében is voltak nehéz időszakok, viszont négy éve, amióta ők menedzselik, újjászületett.

Csabai Tibor alkotó, grafikusművész elmondta, csaknem három éve kezdődött az a történet, amelynek egyik jelentős állomása a szobor avatása. Schwartz Béla, a városi irodavezetők és az alkotók leültek és beszélgettek arról, hogyan tehetnék szebbé a köztereket, a körforgalmakat, hogy azok jellegzetes formát kapjanak. Dienes Attila és ő adott be olyan terveket, amelyeket a város elfogadott.

Az alkotás a városba Bakonygyepes felől érkezőket fogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában