hat szavazólap hiányzott

2019.10.30. 15:47

Meg kell ismételni a polgármester-választást az egyik litéri szavazókörben

Megismétlik a polgármester-választást Litér 1. számú szavazókörében november 10-én, vasárnap.

Marton Attila

Az ügyben a Győri Ítélőtábla hozott határozatot a minap. A választást azért kell megismételni, mert a település egyes számú szavazókörében a szavazatok újraszámolásakor kiderült, hogy hiányzik hat szavazólap, ezért nem eldönthető, ki nyerte a rendkívül szoros eredményt hozó voksolást. A litéri polgármesteri posztért Varga Mihály (független) és Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) versengett, és előbbi az elsődleges adatok alapján kettővel több szavazatot kapott. Az eredmény ellen Szedlák Attila fellebbezést terjesztett elő, és a területi választási bizottság megállapította, hogy a Varga Mihályra leadott szavazatok közül három érvénytelen volt.

A határozat ellen Varga Mihály és az MSZP – mint az önkormányzati választás egyik jelölő szervezete – élt bírósági felülvizsgálati kérelemmel, így került az ügy a Győri Ítélőtábla elé. A táblabíróság megállapította, hogy a területi választási bizottság döntése meghozatalakor határozatképtelen volt.

Az ítélőtáblán ezért újraszámolták a szavazatokat, és kiderült, hogy a szavazólapokat tartalmazó sértetlen dobozban a litéri egyes számú szavazókörben átadott 900 szavazólapból hat hiányzik. Ezzel pedig sérült a szavazólapok zárt rendszerének, a választás tisztaságának, a jóhiszeműség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve, közölték. Az ítélőtábla ezért az 1. szavazókör eredményét megsemmisítette, és megismételt választást tűzött ki november 10-re.

A településen két szavazókör van, a polgármester-választást az 1. számúban kell megismételni. A 2. szavazókörben eredményes és érvényes volt a választás, így az ottani október 13-ai eredmény – Varga Mihályra 242, Szedlák Attilára 229 érvényes szavazat érkezett – nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában