NATO

2019.10.17. 12:56

Migrációs válságkezelési gyakorlat a Bakonyban

A Cooperative Security 2019 Nemzetközi Migrációs Válságkezelő Gyakorlat szakmai napját tartották tegnap délelőtt a Jutaspuszta melletti gyakorlótéren.

Molnár Sándor

Fotó: ANTAL_N

A gyakorlaton hét ország katonai és rendvédelmi szervezetei résztvevőként, hat ország képviselői pedig megfigyelőként vettek részt. A Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) tagországai: Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia mellett részt vett a gyakorlaton Lengyelország is. Megfigyelők hat, zömében balkáni országból érkeztek.

A migrációs válságkezelő gyakorlat alapszituációja szerint 2019 nyarától sok illegális bevándorló érkezett hazánk déli határaihoz, kiemelten a magyar és a képzeletbeli yellowlandi határszakaszra. A helyzet kezelésére a magyar hatóságok rendőri és katonai erőkkel erősítették meg a határt és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdettek ki. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a bevándorlók között kanyarójárvány tört ki, Yellowland oltóanyagkészletei kifogyóban voltak, ezért kormánya segítséget kért a CEDC országoktól, melyet a tagállamok biztosítottak is.

A látványos gyakorlaton jelen voltak a részt vevő nemzetek védelmi miniszterei és államtitkárai, valamint vezérkari főnökei, illetve a rendvédelmi vezetők is. A szakmai nap záró ünnepségén Benkő Tibor köszöntötte a 473 résztvevőt és a vendégeket. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy négy és fél éve kezdődött meg hazánk zöldhatárának lezárása, amikor 175 kilométeren épült ki az a fizikai határzár, amellyel meg tudtuk állítani az illegális migránsok belépését Magyarországra.

A határvédelemre azért került sor, hogy megőrizzük azt a kultúrát, azt az értéket, amelyet elődeink teremtettek meg hazánk számára. A miniszter kiemelte, mindannyian látjuk, hogy mi történik a világban. A közös gyakorlat pedig hűen tükrözi és mutatja, hogy a közép-európai országok összefogásával meg tudjuk oldani ezt a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában