Életre kel a fényszóró

2019.11.14. 07:00

Egyedi reflektor került a veszprémi helikopter mellé

Elkészült a felújított APM–90-es fényszórónk a múzeumban – újságolta Balogh Ákos hagyományőrző

Juhász-Léhi István

20191112 Veszprém, Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárában kiállított AMP-90 repülőtéri fényszóró felújítása. A felújítók Nagy MIklós és Balogh Ákos. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kollégánk arról is mesélt, hogy ez a nagy lámpa, amit újrafestettek, a Honvédelmi Minisztérium segítségével vált kompletté, ugyanis a hiányzó szórókereten kívül még tartalék alkatrészeket is biztosítottak számukra.

Nagy Miklós az ország egyetlen múzeumi, működőképes APM–90-es fényszórójával
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Egy olyan cég adományozta nekünk a fényszórót, Nagy Miklós barátunk közbenjárására – aki az egykori szentkirályszabadjai katonai repülőtéren a fénytechnikai szakasz parancsnoka volt –, amely katonai és polgári repülőtereken (Ferihegyen, Kecskeméten, Szolnokon vagy éppen Pápán) végzi a fénytechnikai berendezések karbantartását – mondta.

Mint azt fotóriporter kollégánk elmondta, az APM–90-es fényszóró állomás eredetileg egy Zil–130-as tehergépkocsira volt szerelve, arról üzemelt. Később leszerelték ezeket a lámpákat, mert nem volt szükség a mobilitásra, és a leszállópályák végeit világították meg velük éjszakai repülésnél, fixen a földre telepítve.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Egy ilyen Zilről leszerelt fényszórót kaptunk meg támogatásként ettől a cégtől, közel másfél éve, hogy a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán álló helikopterünk mellett bemutathassuk az érdeklődőknek – derült ki Balogh Ákos szavaiból.

A fényszóró hosszú évekig a fővárosi cég telephelyén hevert, nagyon rossz állapotban volt, Ákosék viszont elhatározták, hogy felújítják és működőképessé teszik. Nagy Miklós segítségével beleszereltek egy ledpanelt, amivel „felélesztették” a lámpát, így Veszprémben található az egyetlen múzeumi, működőképes APM–90-es fényszóró az országban.

– Sajnos az eredeti állapotát nem tudjuk visszahozni, ugyanis ez egy ívlámpa volt, azaz szénrudak között gyújtott ív világított – magyarázta a hagyományőrző. – Viszont sikerült a fényszóró festését megújítanunk, eredeti honvédségi zöld festékkel.

Ákos mesélt arról is, hogy a lőtéren látott kemény célként ilyen lámpákat Zileken. Mivel nekik a speciális, úgynevezett szórókeretük, ami egy nagyobb területre szórja szét a lámpa fényét, nem volt meg, viszont a lőtéri célokon kompletten álltak, arra gondoltak, hogy megmentenek egyet.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Írtak Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, aki támogatásra érdemesnek találta a veszprémi hagyományőrzők célját, így jelképes összegért megvásárolhatták a vágyott alkatrészeket. Póttükörhöz és szórókerethez is jutottak, ráadásul, mint az menet közben kiderült, a lámpákat már modernizálták, fémhalogén izzóval szerelték fel, így ezen alkatrészeket is megvásárolhatták, ennek köszönhetően ugyanúgy fog üzemelni a múzeumi lámpa, mint ahogy azok napjainkig a katonai repülőtereken működtek. Érdekes tény: ez a modern izzó gyári adatai szerint 4000 watt, 38 000 lumen fényerősségű (a színházi nagy fejlámpák 1200 wattosak).

– Korábban nem volt arra példa, hogy hagyományőrző tevékenységünket a honvédség így támogassa, ezúton is köszönjük – mondta Balogh Ákos. – A lámpa kompletten megújult, most arra várunk, hogy a 4000 wattos izzót szakember beépítse, és az biztonságosan üzemeljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában